Tállay doktor 50 éves

Tállay doktor 50 éves

2021. 04. 17.
Megosztás


Április 17-én ünnepli 50. születésnapját dr. Tállay András PhD ortopéd sebész főorvos, sportorvos, több sportág keretorvosa, a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának elnöke. A szakember a kétezres évek elejétől több téli és nyári olimpián volt vezetője vagy tagja a magyar egészségügyi csapatnak.

Tállay András 1971. április 17-én született Budapesten. Utánpótláskorában ifjúsági válogatott alpesi síző, azóta is közel állnak hozzá a téli sportágak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán 1995-ben szerzett diplomát, majd az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány ösztöndíjasaként az Innsbrucki Egyetem Traumatológiai Osztályán, ezt követően a Müncheni Ambuláns Térdsebészeti Központban dolgozott, közben szakmai tanulmányúton vett részt a Bécsi Lorenz Böhler Unfallkrankenhaus-ban. 1998-ban, majd 2007-ben hat, illetve tizenkét hónapos térdsebészeti ösztöndíj-programban vett részt az ARMC Knee Fellowship Programme keretében Melbourne-ben. 2001-ben ortopédiából, 2005-ben sportorvostanból szakvizsgázott, 2004-ben PhD tudományos minősítést szerzett a Semmelweis Egyetem Biomechanika Tanszékén.

1996-ban lett a Sportkórház (Országos Sportegészségügyi Intézet) Sportsebészeti Osztályának munkatársa, később főorvosa. 1997-1999 között az Uzsoki Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztályán baleseti ügyeleti szolgálatot teljesített. Jelenleg a Pasaréti Sportegészségügyi Centrum Kft. egyik orvosa.

Sportorvosként a kilencvenes évek közepétől a női kézilabda-, sí-, snowboard-, rövidpályás gyorskorcsolya- és szörfválogatott orvosa. 2004-ben lett a keretorvosi hálózat vezetője, a MOB vezető orvosa 2001 és 2008 között, majd 2017-től. Több olimpián volt a magyar delegáció tagja. Athénban, Pekingben, Salt Lake Cityben, Torinóban és Phjongcshangban az orvoscsapat vezetője – tagja Sydney-ben és Szocsiban is –, csakúgy, mint a murciai, párizsi, lignanói és szarajevói Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) és a dohai Strand-Világjátékokon. Jelenleg is az orvoscsapat vezetőjeként Tokióra készül.

A Magyar Kézilabda Szövetség és az atroszkópos társaság elnökségének tagja, 2017-től a MOB Orvosi Bizottságának elnöke. Több szervezet, köztük a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportorvos Társaság tagja. 2001 és 2008 között a Nemzetközi Kézilabda Szövetség Orvosi Bizottságának tagja.

Oktatóként 2000-től a Sportsebészet alapjai című speciálkollégium előadásait tartja medikusoknak; számos hazai, nemzetközi konferencia résztvevője, előadója, publikáció szerzője, társszerzője.

Isten éltesse Doktor Úr!

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter, MTI/Illyés Tibor)