Támogatások és a 2017-es EYOF-ok is napirendre kerültek a MOB elnökségének ülésén

2016. 10. 19.
Megosztás


Gazdasági témák és tagozatokat érintő támogatások mellett a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok (EYOF) is napirendre kerültek a MOB szerdai elnökségi ülésén. Borkai Zsolt elnök a tervezett sporttörvényi változásokról is tájékoztatást adott.

A testület döntött a riói olimpiai és paralimpiai kimagasló sporteredményekért járó állami jutalmakról, eredményességi támogatásokról, a fogyatékkal élő sportolókat is érintő Gerevich-ösztöndíjakról, az utánpótlás-nevelési feladatokat - köztük a Sport XXI. programot -, a tagozatokat - diák- és hallgatói sportot, nem olimpiai sportágakat, fogyatékosok sportját - érintő támogatásokról és a Kiemelt Edző Programban a riói olimpiát követően bekövetkezett változásokról is.

A MOB elnöke tájékoztatást adott a sportról szóló 2004. évi I. törvény tervezett módosításáról, az ötkarikás szervezet annak megfelelő várható átalakításáról, új köztestületek létrehozásáról.

Az elnökségi ülésen a 2017-es, erzurumi (Törökország) téli EYOF-on résztvevő magyar EYOF-csapat és küldöttség összetételét és költségvetését is megszavazták, a javaslatot a MOB közgyűlése elé terjesztik. Döntöttek a győri rendezésű nyári EYOF megrendezéséhez szükséges nemzetközi színvonalú sporteszközök beszerzésének támogatásáról is. Az európai olimpiai mozgalom legfontosabb eseménye 1991-től az olimpiai játékok után az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, mely az európai utánpótlás kiemelkedő sportrendezvénye, amelyen Magyarország a MOB szervezésében minden egyes alkalommal részt vett. A MOB kizárólagos hatáskörébe tartozik a nevezés, az akkreditáció és a delegáció kijelölése. A MOB a sportági szövetségek javaslata alapján szakmai szempontok szerint határoz a részvételről és kizárólag a nemzetközileg kimagasló eredménnyel rendelkező korosztályos legjobb versenyzőket nevezi. A csapatsportágak meghívás alapján vehetnek részt a fesztiválon.

A grémium elfogadta a MOB Adatvédelmi, valamint Informatikai Biztonsági szabályzatát is.

Borkai Zsolt egyebek között arról is beszámolt, hogy dr. Kamuti Jenőt a szervezet budapesti közgyűlésén újabb négy évre a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének választották az elmúlt hétvégén, továbbá tájékoztatást adott a költségvetés alakulásáról is.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)