Tanácskoztak az olimpiai baráti körök vezetői

Tanácskoztak az olimpiai baráti körök vezetői

2022. 11. 21.
Megosztás


Az olimpiai baráti körök vezetői és képviselői a Magyar Olimpiai Akadémia szervezésében tartották meg a szokásos évi tanácskozásukat november 18-án délelőtt, a Magyar Olimpiai Bizottság tanácstermében.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára köszöntötte a résztvevőket, majd tájékoztatást adott a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésében bekövetkezett változásokról, a MOA által végrehajtott idei feladatokról, a MOA-tanácstagokat érintő elismerésekről és az olimpiai neveléssel kapcsolatos projektről. Átadta a körök képviselőinek az olimpiai nevelési projekthez kapcsolódó könyvcsomagokat. Tisztelettel felkérte a körök azon képviselőit, akiket alkalmas tanerő hiányában a városaikban felkértek az oktatás segítésére, hogy a legjobb tudásuk szerint segítsék a munkát, amihez a MOA minden segítséget megad a jövőben. Felajánlotta a körök részére is az iskoláknak már ismertetett, Zubor Attila úszó olimpikon által tartandó vízimentési, és a Pignitzky Dorottya, a MOB Sportigazgatóság munkatársa által tartandó olimpiai fenntarthatósági programmal kapcsolatos órákat. Tájékoztatta a vezetőket a MOA jövőbeni feladatairól, ismertette, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni az éves munkáról küldött írásoknak, amelyeknek nagy örömmel adnak helyet a MOA Évkönyvben.

Ezután a körök képviselői foglalták össze az elvégzett és a jövőbeni, tervezett feladataikat. Ezek közül a legfontosabbakat röviden megosztjuk. Miklós László, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör elnökségi tagja jelezte, hogy március 15-ei közgyűlésükkel egyidőben megszűnt a kör titkári funkciója. Sajnálattal közölte, hogy idén két alapító tagjuk, Pass László és Forgács Gábor elhunyt. Örömteli hír volt, hogy Szabó Béla tagtársuk a Várpalotai Bányász örökös elnöke és a város díszpolgára lett. Miklós László pedig Thury-díjat kapott, melynek egyik ajánlója a MOA volt. 27 fős állandó tagságuk van, akik decemberben megrendezik a szokásos kiállításukat a Thury várban.

Dr. Budai Krisztina, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnöke elmondta, hogy nehéz örökség volt dr. Hencsei Pál, a kör elhunyt elnökének munkáját folytatni, de a kör tagságából mindenki ezt szerette volna együttesen, hogy pont az örökség miatt ez ne szenvedjen csorbát. Ezt mutatja az is, hogy a tagok nagy létszámban vettek részt a kör szokásos havi rendezvényein, amelyen sportriporterek, olimpikonok és sportvezetők voltak a vendégek. Beszélt a MOA-val együtt tervezett, 2023-as Csanádi-emlékév rendezvényeiről.

A Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre részéről dr. Bodóczki László elnök bemutatta a kör új elnökhelyettesét, Boros Zoltánt. Örömmel újságolta, hogy ismert elnökségi tagjuk, Grosán Pál megyei Prima-díjat kapott. A müncheni fáklyafutás 50. évfordulójának ünnepi megemlékezése volt az egyik legnagyobb rendezvényük, amelyen a MOA vezetői is részt vettek. Bóbis Gyula emléktáblája elkészült. Ha meglesz avatásának időpontja, szeretettel várják az érdeklődőket az avatásra. Elmondta, hogy Helvécia önkormányzata Földi Imre-emléktábla állításáról döntött. Avatásának időpontjáról értesítenek.

A Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület részéről dr. Tóth Ferenc, a kör felügyelő bizottságának vezetője szólt. Örömmel mondta el, hogy idén májusban az egyik büszke házigazdái voltak a Kisbér városában rendezett MOA 75. Vándorgyűlésnek. A rendezvényeikre sikerült a Kisbérhez közeli Ete község több lakóját bevonni. Október elsején, a névadójuk halálának 15. évfordulóján rendezett megemlékezésen, az Óbudai temetőben Győr Béla emlékezett a bajnokra. Büszkén említette, hogy a kör alelnöke, Kisbér volt polgármestere, dr. Udvardi Erzsébet Pro Urbe Kisbér kitüntetést vehetett át.

Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör elnöke elmondta, hogy évközben a Honvédelmi Sportszövetség tagja lett a körük, és megrendezték együtt a városban közös Honvédelmi Sportnapjukat. 108 fős tagságuk aktív, de a bevezetett takarékossági intézkedések miatt rendezvényeiket át kellett csoportosítaniuk. Szakmai útjuk során látogatást tettek Budapesten, a Puskás Arénában és az MVM Dome-ban. Tervezett Olimpiai Napjukat a fentebb írtak miatt 2023-ban rendezik meg.

A Katonaolimpikon Baráti Kör képviseletében Pusztai Imre titkár beszámolt a köreikbe tartozó katonafutók május 6-20. közötti Országfutásáról és befutáskor, a Stefánia Palotában rendezett Katonaolimpikonok emléktábla avatásról. A rendezvényhez kapcsolódva környezetvédelmi rajzverseny volt iskolások részére, melynek díjátadása a szintén kapcsolódó, elhunyt katonaolimpikonok kopjafájának avatásakor volt, Aranyosapátiban. Itt Győr Béla is díjat adott át és emlékezett az elhunyt katonaolimpikonokra. Olimpikonok részvételével horgászversenyt rendeztek, Halottak Napján 5 városban koszorúztak a katonaolimpikonok sírjainál. Jövőre a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulóján 175 kilométeres futást terveznek. Berettyóújfaluban új baráti kör megalakulásában segítenek, melyhez a MOA segítségét is kérik.

Az Egri Sportmúzeum Baráti Kör részéről Lázár Rita elnök elmondta, hogy a gazdasági nehézségek nagyon hátráltatják a mindennapi munkájukat, mivel a múzeumban szabályozni kell a nyitvatartási idejüket. Így az iskolákban még intenzívebben folytatják munkájukat, főként az olimpiai eszme terjesztését. Intenzíven fejlesztik a múzeum szenior és Heves-megyei sporthírességek részlegét. Nagyon készülnek a jövőre esedékes, 30 éves megalakulásuk megünneplésére.

A Ceglédi Olimpiai Múzeum Baráti Kör elnöke, Magyar László beszámolt a múzeum megalakításának 30. évfordulójára rendezett ünnepségről. A helyzet miatt kisebb körben, szerényebb keretek között emlékeztek. Gondot okoz, hogy a tervek szerint november 15. és április 15. között a múzeumot zárva kell tartaniuk. Ez nem szerencsés, pont abban az időszakban, amikor a szűkös helység miatt a bővítést tervezték, és azt, hogy a jövőben egyre több fiatalt csalogatnak be a múzeumba. Nem csüggednek. Folytatják Cegléd sportja 150 évének feldolgozását; a Cegléd, a birkózás városa című könyvük kiadás előtt áll. Győr Béla gratulált Magyar Lászlónak, aki idén Cegléd Város Díszpolgára lett. Magyar László pedig átadta Győr Bélának a 30 éves Ceglédi Sportmúzeum támogatásáért az emlékplakettjüket, amit a helyszínen nem tudott átvenni a főtitkár.

Dr. Iglódi Endre, a Keszthelyi Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke beszámolt a városukban kialakult Csik Ferenc kultuszról, ami nagyrészt a körüknek, de főként a személyének köszönhető. 12 Csik-emlékmű található a városban, amelyeknél rendszeresen emlékeznek, koszorúznak. Szeretettel meghívta a jelenlévőket a városi irodájában található magángyűjteményének megtekintésére. Érdekességként elmondta, hogy véletlenül a nyomára bukkant a Keszthelyi temetőben található Gellér Sándor urnasírra, illetve azt, hogy Szigligeten olyan fasor található, amelyet híres sportolók és sportvezetők ültettek, melyek közül az első dr. Csanádi Árpádé.

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör részéről Abonyi János, a kör alelnöke elmondta, hogy szerencsések, hiszen a polgármesteri hivatal részéről minden támogatást megkapnak rendezvényeikhez. Október 15-én, a MOA 76. Vándorgyűlésének egyik rendezői voltak a MOA és az Önkormányzat mellett. Rendszeresek a havi összejöveteleik az Erzsébetligeti Színházban, amelyet általában 100-150 fő részvétele mellett a kör titkára, Riersch Tamás vezet nagy sikerrel. Az önkormányzatuk sportoló tehetségeket is támogat, Jó tanuló-jó sportoló programjuk keretében is mintegy 100 főt támogatnak. 46 fős tagságuk sok jó kezdeményezést indít el, melyek között a legfontosabbak az emléktábla-állítás, a kerületi olimpikonok sétányának elkészítése, névadások. Terveik között szerepel egy sporttörténeti gyűjtemény létrehozása.

Az elmondottakat dr. Printz János Károly, a MOA tanácsának tagja – aki a körök felé dolgozik a tanácstagok közül és egyben Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület elnöke –, egészítette ki. Megemlítette, hogy a körük tagja, lánya Printz Nóra versenyfitneszben nemzetközi sikereket ért el. Javaslatot tett arra, hogy az olimpiai nevelési projektünk dr. Keresztényi József neve alatt fusson majd.

Zárásként Győr Béla ismertette a megjelentekkel a legközelebbi közös rendezvényeket, majd megköszönte a részvételt és bezárta a tanácskozást.

(MOB-MOA/GyB; fotó: MOB/Szalmás Péter)