Tatai lány futott az olimpiai lánggal fotó 02

Tatai sportoló is futott az olimpiai lánggal

2024. 07. 12.
Megosztás

Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát a franciaországi Sens városában július 11-én. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

Bár az olimpiát hivatalosan július 26-án nyitják meg, a játékok felvezetésének szerves részét képezi az olimpiai fáklyaváltó is. Először Görögországon belül mintegy 5000 kilométert tett meg a láng, amelyet április 26-án Athénban adtak át a párizsi olimpia szervezőinek, majd másnap emelték a háromárbócos Belém fedélzetére. A Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Dél-Franciaországba, Marseille-be, ahonnan futók ezrei vitték és viszik ezekben a percekben is az olimpia helyszínére.

Tatai lány futott az olimpiai lánggal fotó 03

Kollár Zsuzsannát, a tatai amatőr sportolót a munkahelyének köszönhetően érte az a megtiszteltetés, hogy egy szakaszon futhatott a fáklyával, ugyanis az ötkarikás játékokat támogató vállalat kollégái a világ minden tájáról szavazhatták meg, kik képviseljék a céget. Zsuzsanna ráadásul a vállalattól egyedüli magyarként került ebbe a nemzetközi csapatba. A tatai hölgy gimnazista kora óta fut rendszeresen.

„Az nem kifejezés, hogy nagyon izgultam a fáklyával a kezemben, és milyen megtiszteltetést jelentett ez a rövid futás! Amikor készültem, sokszor elképzeltem, milyen lesz – a valóság pedig még ezt is felülmúlta és örömmel éltem át a táv minden pillanatát. Máskor pár száz métert meg sem érzek a heti 35–40 kilométer mellett, most pedig ez lett életem egyik legnagyobb élménye” – emelte ki Zsuzsanna, akit férje és munkatársa is elkísért a helyszínre.

Tatai lány futott az olimpiai lánggal fotó 01

A tatai futó ráadásul meglehetősen illusztris társaságba került, hiszen a fáklyát tőle Orlann Oliere francia olimpikon sprinter vette át. Még a marseille-i érkezésnél Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó vitte a partra a lángot, amellyel Basile Boli, a legendás futballista futhatott először francia földön. Május 9-én többek között Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vitte a lángot a váltóban, amelynek hivatalos „kapitánya” a korábbi olimpiai bajnok úszó, a francia Laure Manaudou.