Téli EYOF 2013, Brassó: Az utolsó versenynapon még alpesi sízőink bizonyíthatnak

Téli EYOF 2013, Brassó: Az utolsó versenynapon még alpesi sízőink bizonyíthatnak

2013. 02. 21.
Megosztás

A XI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utolsó előtti versenynapján alpesi sízésben, sífutásban, és műkorcsolyában szerepeltek a magyar fiatalok. Eredetileg sílövészetben (biatlon) az indulók listáján találhattuk Panyik Dávidot a 7,5 km-es versenytávon, de a Honvéd Zalka versenyzőjének térde bedagadt, sérülés miatt vissza kellett lépnie a versenytől.


Alpesi sízésben a fiúk műlesikló számának első futamában 97-en indultak, közülük 37-en ki is estek azonnal az első futamban. Közöttük volt Halmágyi Zoltán is.

Szöllős Benjamin (a képen edzőjével, Barbai Áronnal) viszont versenyben maradt, sőt a második futam után az előkelő 25. helyen fejezte be a versenyt, ami dicsérendő teljesítmény az erős mezőnyben.

A sífutók versenyének történéseiről Bereczki Brigitta edző számolt be: „A predeali sífutó centrumban csütörtökön a sprint versenyszámot bonyolították le mind a fiúknak, mind pedig a lányoknak 1,3 km-es távon. A kvalifikációs futamokkal kezdődtek a küzdelmek, melynek során 15 másodpercenként rajtoltak a versenyzők. A szabályok szerint a legjobb 30 folytathatta az érmekért való csatát 6-os csoportba sorsolva az elért időeredmények alapján.

Juhász Fanni 58-as rajtszámmal a mezőny utolsó harmadában rajtolt. Ebben a versenyszámban csekély nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, így ez jó alkalom volt számára, hogy összemérje erejét kortársaival. A verseny előtt jobban izgult a szokásosnál, de a rajt után ez már nem látszott a mozgásán. Dinamikusan kezdett, és a hosszú lefelé után tartotta a tempóját, majd a befutó előtti hosszú emelkedőn is. Az utolsó métereken még jobban beleerősített, de egy rossz mozdulatot követően maga elé botozott, és méterekkel a cél előtt elesett. Értékes másodperceket vesztett mire felállt, így végül a számára is csalódást jelentő 59. helyen végzett a 64 induló közül.

A lányok kvalifikációs futamát a fiúk versenye követte, melyben Hajdú Alexandr 83-as rajtszámmal vágott neki a távnak. Összesen 87 fiú nevezett. Célként azt fogalmazta meg, hogy a győztes idejétől maximum 20 másodperccel maradjon el. Nagyon erősen kezdett, rövid, pörgős mozdulatokkal haladt a pályán, melynek utolsó, közel 300 métere emelkedő. A versenytársak szerint is ettől nagyon nehéz a pálya. Alexandr megpróbálta tartani a tempóját az emelkedőn is, de kissé lassult a végére, igy elmaradt a kitűzött céltól, 76-ik helyen ért célba. Ezzel a versenyszámmal a magyar sífutó csapat számára befejeződtek a küzdelmek. Pénteken pihenő nap vár a versenyzőkre, majd szombaton utazik haza a csapat.”

A műkorcsolyázó Friesz Bianka Nikoletta szerepléséről edzője, Gór-Sebestyén Júlia, többszörös olimpikon, Európa-bajnok adott egy rövid beszámolót. „Csütörtökön ért véget a leány műkorcsolya-verseny, amelyen tanítványom szerdán egy nagyon szép, lendületes rövid programot mutatott be, melyet a közönség nagy tapssal jutalmazott. A csütörtöki kűrben, melyet egy tangó-válogatásra mutatott be, apró hibákat vétett, azonban ezek sok pontba kerültek. Bianka végül a 27. helyen végzett. Azt gondolom, élete első nagy nemzetközi versenyén mindent megtett azért, hogy itt minél jobban szerepeljen, teljesítette a számára kitűzött célt, ugyanis tudása legjavát mutatta.”

A magyarok az utolsó, pénteki versenynapon az alpesi sízők vegyes parallel csapatversenyén lesznek érdekeltek. A többiek pihenhetnek, s készülődhetnek az esti záró ünnepélyre.
A csapat szombaton reggel indul haza, Magyarországra.