001

Téli EYOF Vuokattiban, rekordszámú 30 magyar sportolóval

2022. 03. 18.
Megosztás

A március 20-25. között megrendezésre kerülő XV. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) 5 sportágban 30 fiatal fogja képviselni hazánkat. Többek között Kozuback Kamilla, aki első magyar snowboardosként indult a pekingi téli olimpián.

A több mint 30 éves hagyománnyal rendelkező EYOF, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) védnöksége alatt, az Európai Olimpiai Bizottság által rendezett európai sportfesztivál. A 14-18 év közötti fiatalokat felvonultató multisporteseményen a téli és a nyári sportok képviselői kétévente mérettethetik meg magukat. A soron következő téli helyszín 2022 márciusában Vuokatti, Finnország, míg a nyári Besztercebánya, Szlovákia. Az olimpiai zászló alatt zajló esemény ugródeszka lehet a fiatal tehetségeknek, hiszen egy „mini” olimpia keretében mutathatják meg tudásukat. Az olimpiai lángtól a nyitó- és záróünnepségen át megtapasztalhatják a fiatalok az olimpizmus hagyományait, így életre szóló élményekkel gazdagodhatnak.

ONE YEAR TO GO 3 1
eurolympic.org

A finnországi Vuokatti 2001 után már másodjára szolgál házigazdaként az EYOF 1991-es debütálása óta. Ez idő alatt 21 magyar érem (10 arany, 4 ezüst, 7 bronz) született a téli EYOF-okon, és számos fiatal sportoló vált a későbbiekben felnőtt olimpikonná.

A soron következő eseményt eredetileg 2021-ben rendezték volna, de a pandémia miatt többször elhalasztották. Végül 2022 márciusában, hat napon keresztül, kilenc különböző sportágban mérhetik majd össze tudásukat az Európából érkező fiatalok (alpesi sízés, biatlon, sífutás, jégkorong, snowboard, északi összetett, síugrás, rövidpályás gyorskorcsolya és műkorcsolya). Újdonság, hogy az EYOF történetében először rendeznek leány jégkorong és északi összetett versenyszámokat.

IMG 7881 scaled

Az esemény kabalája, Quukkel

EYOF 2022 Vuokatti

A Vuokatti EYOF hivatalos kabalája a Quukkel névre hallgató északi szajkó. A Finnországban is őshonos fajról az a hír járja, hogy szociális és barátságos madár, amely méltó módon képviselheti az EYOF értékeit.

A Magyar Csapat március 18-án utazik, téli EYOF-on rekordszámú, 30 versenyzővel. A fiatal sportolók között Kozuback Kamilla olimpikon snowboardos mellett ott lesz Trunk Tamás alpesi síző, Véghelyi Dóra és Metzler Regina jégkorongozók, akik már a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpián is részt vettek. Korosztályos világbajnoki érmesként fog jégre lépni a short trackes Somodi Maja és Granasztói Ádám is. Továbbá az oroszok és a fehéroroszok eltiltása okán esélyt kapott a női jégkorongcsapatunk is az indulásra, amely korosztályos sporttörténelemnek számít.

A 2022-es Vuokatti EYOF számokban: több, mint 1000 sportoló, 800 önkéntes, 44 ország, 9 sportág, 6 nap

002

A 2019-es szarajevói téli EYOF magyar különítménye az esemény záróünnepségén.

Szalmas Peter

Magyar indulók:

Alpesi sízés

Kiss Anna, Hozmann Rudolf, Úry Bálint, Trunk Tamás

Jégkorong

Kapusok: Bogáti Bianka, Révész Zsuzsa

Hátvédek: Chlepkó Zsófia, Gábor Imelda, Gál Emma, Tolnai Hanna Liliána, Tóth Flóra, Véghelyi Dóra

Csatárok: Balog Gréta, Cserjési Dorka, Horváth Maja, Imets Mercédesz, Kárpáti Karina, Kolozsvári Angelika, Kovács Mercédesz, Metzler Regina, Milibák Gréta, Simon Viktória, Szűcs Daniella, Torontáli Anna

Műkorcsolya

Krizsanovszki Lili Nóra

Rövidpályás gyorskorcsolya

Somodi Maja, Schőnborn Melinda, Czank-Varga Benjámin, Granasztói Ádám

Snowboard

Kozuback Kamilla