Téli olimpikonok anno: Sudár Tamás síugró

Téli olimpikonok anno: Sudár Tamás síugró

2014. 01. 14.
Megosztás

Sudár Tamás a magyar síugrás egyik legkiemelkedőbb alakja, aki az 1960-as téli játékokon Bartha Magdolnával és Sajgó Pállal képviselte hazánkat. Korábbi téli olimpikonjainkat bemutató sorozatunkban az a sportoló következik, aki még Toni Curtis érdeklődését is felkeltette...

Sudár Tamás 1941. július 13-án született. Hét évesen kezdett el síelni, miután karácsonyra megkapta első pár sílécét. 11 évesen lépett be a Honvédba és 8 év kitartó munka után az olimpián találta magát. Legbüszkébb mégis arra az NDK-ban tartott nemzetközi versenyre, ahol a 72,5 méteres magyar csúcsnál 7,5 méterrel nagyobbat ugrott és ezzel kijutott a téli olimpiai játékokra. Miután 1967-ben abbahagyta a versenyzést, pár évig még edzőként dolgozott. Ő készítette fel Gellér Lászlót, aki a ’68-as olimpián 19. lett. Természetesen azóta is érdeklődik a sport iránt, versenyekre jár és a TV-ben is rendszeresen követi az eseményeket. Végül mégis civil állása lett; nyugdíj előtt egy német híradástechnikai cégnél, csoportvezetőként dolgozott.

1959. és '65. között többszörös magyar bajnok a Honvéddal, egyéniben háromszor lett ezüstérmes.

A ’60-as kaliforniai, Squaw Valey-i olimpia sok szempontból is meghatározó élmény volt számára. A téli játékok felejthetetlen hangulata mellett több meglepetés is érte a sportolót. A 18 éves olimpikont senki nem kísérhette el a versenyre, tehát három héten keresztül egyedül kellett felkészülnie a megmérettetésre, ami pontozásos sportágnál szinte elképzelhetetlen volt. Ezért is keltette fel Tony Curtis és a Life magazin érdeklődését. „A magyar csapat és a szervezőbizottság kapcsolattartásáért felelős önkéntes bemutatkozott Curtis-nek, aki azt mondta, hogy szeretne engem megismerni” – meséli lelkesen. „Ő csak kicsit beszélt magyarul, én pedig kicsit angolul, de valahogy mégis megértettük egymást. Tony rendkívül közvetlen és érdeklődő volt” - magyarázza.

A Life magazin is kíváncsi volt a magyar fiú különleges helyzetére, aminek egyediségét az is bizonyítja, hogy Sudár Tamás, magyar sportolóként a címlapra került!

A magyar síugrás jövőjét illetően az olimpikon nem túl bizakodó. Magyarországon mindössze egyetlen síugrósánc található, ami megnehezíti a felkészülést, így Szocsiban idén nem képviseli az országot egyetlen síugró sem. A sportoló ennek ellenére érdeklődve várja az olimpiát és otthonról szurkol a versenyzőknek.

Kulcsszavai a szorgalom és a megszállottság - Sudár Tamás, 73 évesen ezt tanácsolja a fiataloknak...

(Bartus Evelin)