Gazdasági témákat tárgyalt a MOB elnöksége

Teljes a curlingesek mezőnye a lausanne-i játékokra

2019. 05. 23.
Megosztás


Véglegesítette a 2020-as téli ifjúsági olimpiára (YOG) kvalifikáló nemzetek listáját a Curling Világszövetség (WCF). A 24 lausanne-i résztvevő között Magyarország is szerepel.

A magyar fiatalok az országok rangsorában elért remek helyezésükkel váltották meg jegyüket a svájci nagyvárosba. A házigazda mellett a 15 ranglistás kvótát már korábban véglegesítették. A sorrend megállapításához a 2018-as és 2019-es junior, illetve junior B világbajnokságok eredményeit vették alapul. A mieink a 8. helyen végeztek az európai nemzetek versenyében.

A mezőnyt 17 európai mellett három ázsiai (Kína, Japán, Korea), két észak-amerikai (Kanada, USA), egy óceániai (Új-Zéland) és egy dél-amerikai (Brazília) válogatott alkotja majd. Összesen 96 sportoló (48-48 férfi és nő) versenyezhet 2020. január 10. és 22. között, ezzel pedig a lausanne-i YOG lesz a korosztályos torna történetének legnagyobbja.
A WCF elnöke, Kate Caithness szerint „az ifjúsági olimpián résztvevő nemzetek számának növekedése esélyt ad a tagállamok és sportolóik számára, hogy első kézből tapasztalhassák meg egy olimpiai multisport-esemény izgalmait és lehetőségeit, világszínvonalú körülmények között".

A játékokon két vegyes számban kerülnek majd kiosztásra érmek. Ennek trükkje az, hogy a hagyományos felállás mellett (ahol 2-2 azonos nemzetiségű férfi és nő szerepel egy csapatban) lesz egy vegyes nemzeti összetételű párosoknak kiírt megmérettetés is. Utóbbi a szervezők szerint az országok közötti tiszteletet és barátságot hivatott jelképezni. A versenyeket a Palladium de Champéry csarnokban rendezik majd.

Honfitársaink mellett a dánok, a franciák, a lettek, a lengyelek, a szlovének és a spanyolok is első ifjúsági olimpiájukra készülhetnek a sportágban.

(insidethegames.biz, worldcurling.org, fotó: MOB/Szalmás Péter)