037

Thomas Bach gratulált Budapestnek a városi sportágak olimpiai selejtezőjének megrendezéséhez

2024. 06. 24.
Megosztás

Gratulált a városi sportágak olimpiai selejtezőjének megrendezéséhez Budapestnek Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a NOB honlapján vasárnap este közzétett közleményben.

„A hangulat kitűnő volt. Az eseményben összekapcsolódott a sport élvezete, a városi sportágak kultúrája és a sportolók eltökéltsége arra, hogy olimpiai álmaikat megvalósítsák” – jelentette ki Thomas Bach a közleményben.

A Ludovika Campuson rendezett budapesti volt a selejtező második állomása a kínai Sanghaj után, és Bach kiemelte, hogy a két helyszín „tökéletes választásnak bizonyult” a selejtezősorozathoz.

„Köszönet mindkettőjüknek a kreativitáshoz és ahhoz az eltökéltséghez, hogy teljes sikerré tegyék a két eseményt" – tette hozzá.

Fürjes Balázs, a szervező bizottság társelnöke, az eseményt létrehozó Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja a közlemény szerint óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy Sanghaj után Budapest rendezhette a versenyt. Köszönetét fejezte ki a kínai szervezőknek a kiváló indításért, és a rendezők nevében büszkének mondta magát a végső szakasz sikeres lebonyolításáért. „A NOB-bal folytatott nagyszerű csapatmunkában Budapest fényes sikert hozó rendezvényt bonyolított le a lenyűgöző helyszínen, a Ludovika Campuson. (...) A budapesti állomás remek kikapcsolódást nyújtó, nézőközpontú esemény volt, amelyen a sportolók fantasztikus teljesítményt nyújtottak" – nyilatkozott Fürjes Balázs.

A NOB emlékeztetett arra, hogy a versenyen 150 sportoló olimpiai indulása dőlt el. Négy napon át 60 ezer néző előtt rendezték meg a versenyeket, amelyeken 120 országból több mint 450 sportoló vett részt. A sportot kultúrával, zenével és művészettel színesítő, fesztiváljellegű légkörben a szurkolók lelkesen támogatták az indulókat – emelték ki. Méltatta a NOB azt is, hogy a selejtezőt összekapcsolták az Olimpiai Értékek Iskolai Programmal, amelynek révén több száz magyar diák lehetett jelen a versenyeken. Emellett a nézők ki is próbálhatták a programon szereplő versenyszámokban magukat. A Nemzetközi Olimpiai Naphoz kapcsolódva pedig magyar bajnokokat felvonultató rendezvényeket is tartottak.

Megszólaltatták a közleményben Hannah Roberts olimpiai ezüstérmes BMX-est is, aki itt biztosította be párizsi részvételét. Ő is kiemelkedő sikernek minősítette a selejtezőt, és leszögezte, hogy „két lenyűgöző, csodálatos városban versenyezhettek".

Méltatták a közleményben a budapesti állomáson a legjobban szereplőknek kiosztott trófeát is, kiemelve annak egyedi tervezését, valamint azt, hogy mind a négy szóban forgó sportágat jelképező elemek megtalálhatók voltak rajta.

A budapesti rendezvényt 128 országban és területen közvetítette a televízió, és az olympics.com oldalon az interneten világszerte követhették – emlékeztettek a közleményben.