Thomas Bach is köszöntötte az európai olimpiai akadémiák közgyűlését

Thomas Bach is köszöntötte az európai olimpiai akadémiák közgyűlését

2022. 11. 25.
Megosztás


Frankfurtban rendezték az európai olimpiai akadémiák közgyűlését és kongresszusát, melyet Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke videóüzenetben köszöntött. A németországi sportdiplomáciai találkozón a Magyar Olimpiai Akadémiát Szijj Lilla tanácstag képviselte – beszámolója alább olvasható.

Hétfőn, a Biebrich kastélyban tartott gálavacsorával kezdődött az európai olimpiai akadémiák éves kongresszusa. A kastély azért különleges, mert a Német Olimpiai Akadémia sűrűn tartja ott különböző eseményeit, de itt alakult meg maga a német akadémia is.

Másnap kezdetét vette a konferencia szakmai része. Az előadásokat különböző csoportokba sorolták:

  1. politika és béke,
  2. fenntarthatóság,
  3. integritás és hitelesség.

Az első csoportban a résztvevők arra is kitérek, hogy a háború okozta helyzet miatt hogyan maradhat meg a sportolók joga, hogy politikailag függetlenül részt tudjanak venni nemzetközi sporteseményeken. Itt sajnos nem lehet valójában megfelelni a különböző előírásoknak, illetve ellentmondásos az olimpiai chartában foglalt politikai álláspont valamint a sporthoz való alapvető jog. Azt pedig lehetetlen ellenőrizni hogy kinek milyen a jelenlegi helyzethez való viszonya és esetleg akár indirekt formában hozzájárul a konfliktus fenntartásához – hangzott el a fórumon.

A fenntarthatóság témakörén belül szó volt a MOB részvételével is folyamatban lévő ASAP-programról, valamint arról, hogy milyen törekvések vannak a fenntarthatóság és környezetvédelem témakörén belül, és mennyit változott ez az utóbbi 20 évben. Az integritás című szekcióban pedig két nagyon érdekes előadást hallottunk arról, hogy mit tud és mit tesz az NOB a sporton belüli különböző formában megnyilvánuló erőszak visszaszorítására. Kiemelték, hogy jelenleg rengeteg ügyet vizsgálnak, ahol nem egyszeri, hanem szisztematikusan elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt folyik vizsgálat, illetve per. Itt arra a konklúzióra jutottunk a kerekasztal beszélgetések során, hogy jelenleg a nemzeti olimpiai akadémiák körében elsődleges prioritást élvez az olimpiai nevelés, hiszen megfelelő oktatással a jelenleg még mindig rossz irányba haladó tendenciákat mind a bűnözés, mind a környezetvédelem, mind pedig a fenntarthatóság területén meg lehetne előzni, nem pedig kezelni, hiszen egy erőszakos bűncselekmény esetén gyakorlatilag életeket tesznek tönkre, életre szóló sebeket hagyva. Ennek ellenére sincs effektív kooperáció a NOB integritás csoportja és az olimpiai nevelés munkacsoport, vagy nemzeti, nemzetközi akadémiák között. Ez véleményünk szerint mielőbbi változtatásra szorul, a kérdés már csak az, hogy hogyan, milyen keretek között.

A workshopok során többen, sajnos még a Francia Olimpiai Akadémia vezetője is, arról számolt be, hogy még az olimpia közeledtével sem kap megfelelő támogatást és megértést az olimpiai nevelés, pedig valójában nincs olyan terület, amit ne tudna fejleszteni, támogatni. Az látszik, hogy a nevelés-oktatás maga, egy hosszú távon megtérülő projekt, így az érdekeltség is alacsony. A kommunikáció megvan a jelenlegi negatív tendenciákról, valamint tüneti kezelés is látható, de az oktatás hiányában megelőzésre nem lehet számítani. Tény, hogy azért látva az önkéntes alapon működő oktatási programokat, több országban is lassan, de ez a helyzet javulást mutat.

A konferencia mellett a közgyűlésre is sor került a frankfurti stadion konferenciatermében. Elfogadtuk a stratégia tervezetét, valamint szó volt a következő közös eseményekről és célokról is.

Mindent összevetve azt gondolom, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia jó irányba halad a nevelési program bevezetésével, de hosszú még az út, és nagyon nagy falat ez egy önkéntes alapon működő, kisméretű szervezetnek, így a kooperáció más nemzeti, illetve nemzetközi szervezetekkel elsődleges lesz a jövőben.

(MOA/Szijj Lilla)