Újabb kinevezések a NOB-nál

Thomas Bach segítő kezet nyújt a hekkerek elleni küzdelemben

2016. 09. 23.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach segítő kezet nyújt a Fancy Bears nevezetű hekkercsoport elleni küzdelemben – mondta a sportvezető az insidethegames.biz-nek.

A Fancy Bears feltörte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) számítógépes adatbázisát, behatolt a szervezet adminisztrációs és irányítási rendszerébe, az úgynevezett ADAMS-be, és nyilvánosságra hozott bizalmas dokumentumokat Rióban is résztvevő olimpikonokkal összefüggésben.

Többek között négy riói olimpiai bajnok (Lara Trott, Nicola Adams, Simone Biles, Kim Brennan), továbbá számos nemzetközileg elismert sportoló (Cseh László, Bradley Wiggins, Chris Froome, Serena Williams, Rafael Nadal, Mirela Belmonte) orvosi adatait hozták nyilvánosságra. A Fancy Bears honlapján úgy fogalmaz: további információk vannak birtokunkban arról, kiknek adott engedélyt a WADA doppingolásra. Ezek az adatok azonban nem doppingolásra vonatkoznak, hanem orvosok által kezelésre felírt készítmények használatára.

„Elfogadhatatlan megtörése ez az orvosi titoktartásnak, amely megpróbál ártatlan sportolókat megvádolni. Más esetekben pedig még lezáratlan ügyek adatait hozza nyilvánosságra, ami szintén súlyos vétség – fogalmazott Thomas Bach. – A NOB támogatja a WADA törekvéseit a hekkerek visszaszorításában, beleértve az informatikai segítséget és az orosz vezetőkkel való egyeztetéseket is.”

Oroszország sportminisztere, Vitalij Mutko is felajánlotta segítségét, és hangsúlyozta: az orosz kormánynak semmi köze a hekkercsoporthoz.

(MOB)