Tizenegy magyar aranyérem a müncheni multisport Európa-bajnokságon

2022. 08. 22.
Megosztás

Kilenc sportágban rendezték meg Münchenben a multisport Európa-bajnokságot. A magyarok atlétikában, asztaliteniszben, evezésben, falmászásban, kajak-kenuban, kerékpározásban, tornában és triatlonban voltak érdekeltek, és összesen 11 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet gyűjtöttek össze.

A legeredményesebben a kajak-kenusok szerepeltek, ahol a para szakág sikereit is beleszámítva Magyarország 9 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzéremmel a sportági medálverseny élén zárta a müncheni Európa-bajnokságot.

Az Eb egyben kvalifikációs verseny is volt a jövő évi krakkói Európa Játékokra. Sportolóink megszerezték minden számban az indulás jogát a nemzetnek.

Rendessy2

Rendessy Eszter

MOB/Szalmás Péter

Az olimpiai versenyszámokban Kopasz Bálint (K1 1000m) és a Kopasz Bálint, Nádas Bence duó (K2 500m) arany-, Rendessy Eszter (K1 500m), Bragato Giada, Nagy Bianka (C2 500m) ezüst-, Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra (K4 500m) bronzérmet szerzett.

Bragato nagy 1

Bragato Giada, Nagy Bianka

MOB/Szalmás Péter

A további helyezések az olimpiai számokban:

4. hely: Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence (K4 500m), Fojt Sára, Pupp Noémi (K2 500m)
5. hely: Hajdú Jonatán, Fekete Ádám (C2 500m)
8. hely: Adolf Bence (K1 1000m), Takács Kincső (C1 200m)

Kohalmi1

Kőhalmi Emese

MOB/Szalmás Péter

A nem olimpiai számok érmesei:

Aranyérem:
Pupp Noémi (K1 1000m), Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter-(K2 1000m), Kőhalmi Emese (K1 5000m), Bragato Giada, Nagy Bianka (C2 200m), Kiss Blanka, Lucz Anna (K2 200m)

Ezüstérem:
Varga Ádám (K1 500m), Adolf Balázs (C-1 5000m)

Bronzérem:
Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás (K4 1000m), Adolf Balázs, Fejes Dániel (C2 1000m)

Kisspeter 2

Kiss Péter

MOB/Szalmás Péter

Parasport:

Aranyérem:
Kiss Péter (KL1 200m), Juhász Tamás (VL2 200m)

Bronzérem:
Varga Katalin (KL2 200m)

SZP 7542
MOB/Szalmás Péter

Az Eb-t megtekintette és több eredményhírdetésnél is érmet adott át Gyulay Zsolt a MOB elnöke.

Halász Bence: Fantasztikus érzés volt vinni a magyar zászlót

Halász Bence

MTI, Koszticsák Szilárd

Atlétikában a kalapácsvető Halász Bence kezéből a harmadik sorozatban 80.92 méterre repült a szer, s ezzel az élre ugrott. Ezt az eredményt múlta felül a lengyel Nowicki, aki ötödikre kereken 82 métert dobott, és ezzel ő nyerte meg a versenyt.


Magyarország olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-vb-t rendezne

Kozák Luca

MTI, Koszticsák Szilárd

Kozák Luca a 100m gát előfutamából felmentést kapott ranglistát eredményei alapján. Az elődöntőben új magyar csúccsal (12.69) futammásodikként került a fináléba. Ott időeredményét megismételve csak a lengyel Skrzyszowska tudta megelőzni így Luca ezüstérmet szerzett.

Győzelemmel zárta az Eb-t a női csapat, kezdődhetnek az egyéni csaták

Madarász Viktória

MTI, Filip Singer

Madarász Viktória a 35 kilométeres gyaloglásban országos csúcsot teljesítve állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Ezzel ő az első magyar női gyalogló, aki nagy világeseményen dobogóra állhatott.

Dicséretes a versenyzése a gerelyhajitó Szilágyi Rékának, aki második dobásával (60.57m) egészen az utolsó sorozatig a második helyen állt. A hatodik, befejező sorozatban a szerb színekben induló határon túli magyar Adriana Vilagos (62.01) és a korábbi olimpiai bajnok cseh Spotakova (60.68) is túlszárnyalta a magyar lány teljesítményét, így Réka végül a negyedik helyen végzett.

A 48 ország részvételével lezajlott 2022-es atlétikai Európa-bajnokságot két ezüst-, és egy bronzéremmel az éremtáblázat 23. helyén zárta Magyarország. Utoljára a tíz évvel ezelőtti Eb-n gyűjtött három vagy több érmet a magyar csapat, akkor Pars Krisztián arany-, Deák-Nagy Marcell ezüst-, Kővágó Zoltán pedig bronzérmes lett.


Multisport Eb - Kovács Zsófia aranyérmes ugrásban

Kovács Zsófia

MTI, Koszticsák Szilárd

Tornában Kovács Zsófia a szerenkénti döntőben ugrásban Európa-bajnoki címet szerzett (3.933). Zsófia 2020 után második Európa-bajnoki aranyát nyerte ezen a szeren.

Multisport Eb - Torna

Mészáros Krisztofer

MTI, Ronald Wittek

Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Kardos Botond összeállításban a csapatverseny hatodik helyét szerezte meg férfi válogatottunk. Az egyéni összetettben Mészáros Krisztofer lett hatodik. Ő a szerenkénti döntőkben talajon második lett.


Multisport Eb - Evezõsök

Simon Béla (b) és Juhász Adrián

MTI, Koszticsák Szilárd

Evezésben két évvel a párizsi ötkarikás játékok előtt a müncheni Európa-bajnokság jó erőfelmérő volt a magyar válogatott egységek számára. A szakvezetés már a majdani kvóták jegyében fogalmazta meg az elvárásokat. Az olimpiai versenyszámok, a férfi és női kétpár, valamint a férfi kormányos nélküli kettes, illetve könnyűsúlyú kétpár esetében a magyar egységek célja az volt, hogy elérjék azokat a helyezéseket, amelyek majd olimpiai kvótát jelentenek a jövő évi, kvalifikációs világbajnokságon. Ez az előbbi három szám esetében az 1-11., míg utóbbiban az 1-9. helyet jelenti.

A Juhász Adrián, Simon Béla kormányos nélküli kettes az utóbbi öt év legjobb eredményét érte el a 9. hely megszerzésével.


A Tamás Bence, Galambos Péter alkotta könnyűsúlyú kétpár (8. hely) és a normálsúlyú kétpárevezős Szabó Márton, Bácskai Máté (11. hely) teljesítette a szakvezetés elvárásait.


Multisport Eb - Triatlon

Lehmann Csongor

MTI, Koszticsák Szilárd

Triatlonban Lehmann Csongor az egyéni verseny negyedik helyén ért a célba, csupán 0.06 századdal maradt le a három franciát felvonultató dobogó harmadik fokától.


Pályakerékpár-vb Berlinben

Szalontay Sándor

MTI, Focke Strangmann

A kerékpárosok pálya szakágában Szalontay Sándor a keirin számban a legjobb nyolc között esett ki, 1000 méteren országos csúcsot döntött.


Pingpong
MATSZ

Asztaliteniszben az Ecseki Nándor, Madarász Dóra alkotta vegyes páros a negyeddöntőig jutott. A többi magyar egyéni és páros induló a 32 között búcsúzott.


Multisport Eb - Sportmászás

Vályi Gergõ

MTI, Koszticsák Szilárd

Falmászásban eredetileg úgy tűnt, hogy senki nem képviseli majd Magyarországot az Eb-n, a 18 éves, ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő azonban az utolsó pillanatban felkerült a nehézségi mászás (Lead) rajtlistájára. Ebben a számban a sportolók egy biztosító kötél segítségével másznak, hat percük van arra, hogy minél magasabbra jussanak, és két pályát is teljesítenek. Vályi számára a tapasztalatszerzés volt a cél. A B-pályán kezdett, ez jobban sikerült neki, aztán az A-n hamar leesett, ez pedig a verseny végét jelentette számára. Az 53 fős mezőnyben 42. lett.