Tizennégy fair play-díjat adott át a MOB

Tizennégy fair play-díjat adott át a MOB

2016. 06. 08.
Megosztás

A többéves hagyományokat követve idén is jutalmazott a MOB Fair Play Bizottsága. A sportszerű cselekedetekért, a fair play népszerűsítéséért 5 kategóriában összesen 14 díjat osztottak ki a szerda esti gálán. Az életműdíjat Fábián László kajakozó olimpiai bajnok, edző kapta.

Az ünnepséget a Larus Étteremben rendezték szerda este. Az első díjazott Horváth László 15 éves jégkorongozó volt, aki egy kanadai tornán, a csapatok köszöntésekor bekövetkezett technikai hibát követően egymaga énekelte el a magyar himnuszt. Laci ezúttal is magához ragadta a mikrofont, és egymaga előadta nemzeti mimnuszunkat, majd Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász, a MOB Fair Play Bizottságának tagja átadta számára az elismerést.

A díjátadások előtt ráhangolódásként levetítették Gém Zoltán, fair play bizottsági tag kisfilmjét.

A jelenlévőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és a házigazdák nevében dr. Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának - és egyben a nemzetközi bizottság - elnöke köszöntötte.

Kamuti Jenő a NOB korábbi elnökét, Juan Antonio Samaranchot idézte: „Fair play nélkül nincsen sport, s sportszerű az, aki tisztességesen készül és becsületesen versenyez!”

Szabó Tünde azt emelte ki, hogy a fair play-díjjal az arra érdemes sportolókat, sportszakembereket emeljük a társadalom elé. „Ezek az emberek nem csak sporteredményekkel, hanem emberi magatartásukkal is kiemelkednek társaik közül.” A sportért felelős államtitkár egy Szentgyörgyi Albert idézettel emlékeztetett, hogy a sport többek közt a fair play szabályaira is megtanít.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egy laudáció előtt arról beszélt, hogy a siker mögül a mai világban sokszor eltűnik az ember, az emberiesség. Azt mondta, a fair play-díj az egyik legszebb sportelismerés, mely a sportoló, a sportszakember sikere mellett az embert, az emberi viselkedést ismeri el. „Segítsünk megtalálni a sportoló mögött az embert is!” - hívta fel a figyelmet.

A díjazottak és rövid laudációjuk:

Fair play cselekedet

Trófea, Nagy László kézilabdázó

A Pick Szeged-MKB MVM Veszprém férfi kézilabda bajnoki döntő előtt köszönték meg Vadkerti Attilának a szegedi klubnál töltött 16 évet. A 33 éves balszélső ez idő alatt magyar bajnok volt, szerepelt a 2012-es londoni olimpián negyedik helyezett csapatban is.
A mérkőzés utolsó támadásánál a szintén Szegedről induló, de már veszprémi csapatkapitány Nagy László az utolsó veszprémi támadás helyett Vadkerti kezébe adta a labdát, a veszprémiek pedig nem védekeztek, hanem hagyták, hogy Attila dobjon egy gólt. A meccset végül 31-29-re a Veszprém nyerte. Nagy László pedig egy nagyon sportszerű cselekedetről tett tanúbizonyságot.

Diploma, Orosz Beáta gyorskorcsolyázó

2015 nyarán Orosz Beáta a Görzenálból, görkorcsolyaedzésről indult haza a 86-os buszon, ahol egy idősebb hölggyel észrevették, hogy egyik utastársuk rosszul van. Felajánlották, hogy elkísérik a kórházba. A buszról leszállva a beteg Emília összecsuklott, Betty a hátára vette őt és így indultak el a kórházba.
Betty porckorongsérve ellenére nem számolt a következményekkel, úgy érezte ebben a helyzetben segítenie kell, holott hetekkel korábban a gerincműtétet rendszeres gyógytornával sikerült elkerülnie. A gyógytornász felhívta a figyelmét, hogy nem emelhet nagy súlyokat, bizonyos gyakorlatokat ki kell hagynia az edzésmunkájából, és a gyorskorcsolya-válogatott tagsága is veszélybe kerülhet. Betty mindezek ellenére minden megtett, hogy segítsen egy embertársán. A kórház közelében egy fiatalember segített, amikor észrevette, hogy Betty már alig tudja a hátán vinni az idő közben eszméletét vesztett, magatehetetlen Emíliát.
Az önzetlen cselekedet után Betty hetekig nem tudott edzeni, sem dolgozni, mert olyan fájdalmai voltak. Sportorvosi, masszőri és gerincspecialista segítségével kezdtek csökkenni a fájdalmai, s tudott kihagyás után újra edzeni. Orosz Beáta gyorskorcsolyázó 2016. január 24-én magyar bajnok lett.

Diploma, Ráczkó Gitta úszó

Ráczkó Gitta az FTC úszója, Atlanta paralimpiai bajnoka naponta segíti Engelhart Katalin, szintén atlantai paralimpiai bajnok úszót. Katalin korábban bottal járt, hónapokkal ezelőtt azonban szilánkosra tört a sípcsontja, melynek következtében teljes mértékben kerekesszékbe kényszerült. Gitta szintén kerekes székes (központi idegrendszeri betegsége van), azonban ő kisebb távokat meg tud tenni gyalogosan. Mindkét sportolónk életvitelszerűen elkötelezett a sport iránt, kiemelt példaképek akár a hétköznapi ember számára is küzdeni akarásukban, a nehézségek leküzdésében. Gitta mindennap segít Katalinnak az átöltözésben, az uszodába történő eljutásban, ahol a lépcsőkön is átsegíti a medencéig vezető úton. Katalin Gitta segítsége nélkül nem tudott volna kijutni a 2015. évi paraúszó világbajnokságra. Mindkét úszónő markáns alakja a hazai parasportnak, kitartásukkal, szorgalmukkal jó példát mutatnak a jövő reménységeinek.

Diploma, Csoknyai László cselgáncsozó

Csoknyai László, a paksi Atomerőmű SE sportolója a kolozsvári European Judo Open bronzmeccsén sportszerű tettet hajtott végre.
Csoknyai László az olimpiai kvalifikációs tornán három ellenfelét is legyőzte, majd a harmadik helyen végzett. A bronzmeccsen a brit Max Stewart volt az ellenfele, aki egy akció után szerencsétlenül ért talajt és bár többször próbálkozott visszatérni, nem tudta folytatni a versenyt. Csoknyai ekkor karjaiba vette és levitte a szenvedő Stewartot a szőnyegről. A magyar versenyző a búcsúmeghajlásról sem feledkezett el. Csoknyai László olimpiai kvótás sportoló, tagja a riói Magyar Olimpiai Csapatnak.
A sportolót dr. Tóth László judoelnök méltatta, aki köszönetet mondott a fair play bizottságnak azért, hogy a társadalom számára fontos értéket közvetít.

Különdíj, Sárosi Laura tollaslabdázó

A franciaországi Európa-bajnokságon Sárosi Laura a negyedik kiemelt Karin Schnaasével találkozott, a mérkőzés első szettjében a német versenyzőnek elszakadt a cipője, és gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ráadásul a szabályok értelmében nem tarthatott szünetet, hogy újabb pár cipőt hozzon, ám a magyar lány a nála lévő váltócipőt adta oda ellenfelének, aki később megnyerte az egyórás, rendkívül szoros mérkőzést.
„A bíró odajött, és megkérdezte, mi legyen. Ránéztem a német lányra és megkérdeztem, hányas a lába, szerencsére pont akkora volt, mint az enyém. Volt a táskámban egy váltócipő, mivel én egy másik versenyről jöttem az Eb-re, ezért azt odaadtam neki és pont jó volt a lábára. Meg sem fordult a fejemben, hogy ne így cselekedjek. Azt hiszem, a legtöbb sportoló ugyanígy tett volna. Az Eb az utolsó verseny volt a kvalifikációs időszakban, ráadásul nagyon értékes pontokat lehetett szerezni. Ha legyőztem volna Schnaasét és továbbjutok, szinte biztosan meglett volna a kvóta, mert rengeteg pontot kaptam volna. A mérkőzés után is úgy éreztem, hogy helyesen cselekedtem, nem lennék boldogabb, ha úgy lenne kvótám, hogy a fair play szellemét nem tartom a szemem előtt” – idézte fel az esetet még korábban a mob.hu-nak Laura, aki később örülhetett olimpiai kvótájának, így tagja lesz a Magyar Olimpiai Csapatnak Rióban. Laura az ünnepség kedvéért szakította meg madeirai edzőtáborát. Elárulta, azt a bizonyos cipőt édesanyja használja teniszezésre, de, ha elkopik, biztos, elteszik emlékbe.
A díjazottat Bálega Tibor tollaslabda-főtitkár méltatta. A moderátori feladatot ellátó Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Laurával kiegészült Magyar Olimpiai Csapat létszáma közelít a 160 felé, így az is előfordulhat, hogy népesebb csapat megy Rióba, mint Londonban volt.

„A sport szolgálatában" kategória

Trófea, Nádas Pál önkéntes kutató, a Magyar Paralimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottságának elnöke

Nádas Pál gyógypedagógus, önkéntes paralimpiai kutató, a Magyar Paralimpiai Bizottság korábbi elnöke, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a fogyatékosok integrálásában az épek társadalma felé. A hazai parasport alapjainak lerakása hozzá kötődik. Nem csak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is hirdette a magyar fogyatékos sportolókat. Fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy mind erkölcsileg, mint anyagilag elismerjék a fogyatékkal élő sportolókat.
Nádas Pál kitartó munkájának következtében megváltoztatták az IPC paralimpiai érmekkel kapcsolatos kimutatásait, így Oláh József atléta által megszerzett bronzérem, és Tauber Zoltán asztaliteniszező aranyérme, amelyek eddig nem szerepeltek Magyarország megszerzett érmei között, bekerülhettek az IPC nyilvántartásaiba. A rehabilitációs folyamat, Charmaine Hooper az IWAS, és Alexander Picolin az IPC munkatársainak személyes együttműködése nélkül, nem valósulhatott volna meg.

Diploma, Bartalos Béla sokszoros válogatott kézilabdakapus

Bartalos Béla világválogatott, háromszázhuszonötszörös magyar válogatott kézilabdakapus, majd edző. Három olimpián és négy világbajnokságon vett részt. 1972-ben Münchenben 8. helyezést ért el a magyar csapat tagjaként, 1976-ban Montrealban a 6. helyen végeztek, az 1980-as olimpián a 4. helyezést érték el Moszkvában.
Visszavonulása után edzőként több külföldi és hazai klubnál vállalt munkát. Ma az utánpótlás-válogatottak kapusedzője. Balatonalmádiban él, és saját, egyedülállóan felszerelt tornatermében tart különedzéseket kapusok számára. Feleségével, Bartalosné Csák Judittal mozgássérültek és sportolók rehabilitációját végzik, egyedülálló módon. Rendkívüli eredményeket érnek el ezen a területen is, módszerük lényegesen lerövidíti a regeneráció és a pályára történő visszatérés idejét.

Életműdíj

Trófea, Fábián László olimpiai bajnok kajakozó, edző

Fábián László olimpiai bajnok kajakozó, edző. Olimpiai győzelmét mindössze húsz évesen szerezte Urányi Jánossal 10000 méteren, mely egyben a magyar kajak-kenu sport első olimpiai aranya is volt. Fábián összesen huszonhárom magyar bajnokságot nyert, a világ- és Európa-bajnokságokon tizenhat érmet - köztük 11 aranyat - szerzett különböző társakkal.
Versenyzői pályafutása befejeztével edzőként tevékenykedett, előbb az UTE majd az MTK szakosztályában. Tanítványai kiemelkedő eredményeket értek el az olimpiákon és a világbajnokságokon is – többek közt a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, aki ma szövetségi edző.
Fábián László felesége, Rozsnyói Katalin a magyar női kajaksport világhírű szakvezetője, az ő munkáját segíti az utóbbi években. Pályafutását mindig a fair play jellemezte.
Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, a fair play bizottság tagja méltatásában elmondta, hogy Fábián „Öcsi” egy sportlegenda, aki az egyik legsikeresebb magyar kajakos volt, majd edző lett, és szerényen mindíg ott állt felesége „Kati néni” sikerei mögött. Olyan ember, aki soha nem tolakodott, soha nem tolta magát előtérbe az eredmények ellenére sem. Mindent megtett a sportágáért, ugyan akkor a dicsőség learatása nem volt számára fontos, és nem volt megalkuvó. „Soha nem esett le a gyűrű az ujjáról, ha edzőtáborban főznie, mosnia kellett, vagy akár egyedül kötözte a vontát. Tette a dolgát. Mindennapra jutott egy poén, egy csínytevés. Tele volt humorral, jókedvvel. Az egészsége ugyan megromlott, de szellemileg rendben van, napra készen követi a sportág történéseit.” Fábián László nem vett részt az eseményen, a MOB azonban egy videointerjúban elhozta az olimpiai bajnok szakembert. A díjat unokája, Benjámin vette át.

A fair play eszméjének népszerűsítése

Trófea, Malonyai Péter, újságíró

Dr. Malonyai Péter a Nemzeti Sport rovatvezetője. Az egyik leghitelesebb magyar sportújságíró, aki színes, élvezhető írásaiban, cikkeiben mindig az események korrekt bemutatására törekszik humánus szemlélettel, tárgyilagosan, de mindig a fair play szellemében. Róla elmondható, hogy igazi partnere a versenysportnak. Szabó Bence, a MOB főtitkára, miután a díjat átadta, egy Malonyai-idézettel köszöntötte a mintegy 40 éve a pályán lévő szakembert: „a sportsikerek múlandóak, de a barátság nem.”
Malonyai Péter úgy fogalmazott, nem mindegy, ki mit hoz otthonról, mit kap a sportpályán. Ő maga az uszodában hosszú éveken át a tisztességes, becsületes sportot élte meg.

Diploma, Rácz Katalin, a Szlovák Olimpiai Akadémia elnökségének tagja

Rácz Katalin kassai születésű, Pozsonyban végzett gyógyszerész, aki szlovák színekben lett vívó világbajnok, vett részt három olimpián, és lett 7. a moszkvai ötkarikás játékokon. Felkészülését azonban jelentős részben magyar vívókkal közösen, Budapesten végezte. A Szlovák Olimpiai Bizottság tagjaként, valamint az Európai Parlament Tolerancia és Fair Play Bizottságának delegáltjaként a szlovák és az európai fair play-mozgalom vezetőségi tagjaként igen szoros sportbarátságot ápol a Magyar Olimpiai Akadémiával - így nem meglepő, hogy a díjazottat a MOA főtitkára, dr. Jakabházyné Mező Mária laudálta.
A Magyar Fair Play Bizottság a történetében először tüntet ki határainkon túl élő, magyar gyökerekkel is rendelkező sportembert.

Diploma, magyar és lengyel jégkorong-válogatott szurkolótábora

Köztudott, hogy a világon mind a labdarúgó, mind pedig a jégkorongozó szurkolótábor jelentős szerepet játszik a mérkőzések hangulatában. Ez néha túlmegy a megengedett határokon is.
A lengyel és a magyar keménymag a tavalyi sorsdöntő, krakkói világbajnokság előtt megállapodott, hogy a fair Play szellemében, sportszerű keretek között szurkolnak, tisztelve és elismerve az ellenfél játékát. „Megerősítés ez a díj számunkra” - fogalmaztak a szurkolók képviselői.

Fair play a művészetben

Trófea, Kocsis Zoltán zongoraművész

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész.
Minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlja fel.
Kocsis Zoltánt példaképként lehet állítani a társadalom elé, nemcsak közösségépítő és karitatív tevékenysége miatt, hanem mert szerethető, tisztességes és becsületes ember, aki egységre törekszik, szolidáris a zenekarral és a véleménye mellett határozott kiáll.
A becsületesség és a tisztesség hiánya napjainkban kitapintható, de a jó példánál, egy kiemelkedő tulajdonságokkal bíró embernél, mint amilyen Kocsis Zoltán, semmi és senki nem ér többet.
A fair play bizottság a díj odaítélésénél szeretné kinyitni a kaput a társadalom minden szegmense felé, mert az embereket jóra és szépre kell tanítani. Ezért az a cél, hogy a művészeti ágak képviselői is részesülhessenek a kitüntetésben. Korábban Miklósa Erika operaénekes és Rudolf Péter színművész is átvehette az elismerést.
Kocsis Zoltán már korábban, a Művészetek Palotájában átvette az elismerést. Ezúttal azonban levetítettek Dvorak III. szimfóniájából egy koncertrészletet, melyet Kocsis Zoltán vezényelt.

Fair play különdíj

Oklevél, MDC zenekar Fair Play című dala

Az MDC zenekar tavaly, a budaörsi európai nemzetközi strandkézilabda-tornán tűnt fel először zenéjével a sportban. Egy fair play-pályázaton vettek részt, melyet fogyatékosoknak és épeknek hirdettek meg, ebből az alkalomból komponáltak a fair play-ről egy dalt. A szerzemény azóta a strandkézilabda Eb hivatalos dala lett.

Oklevél, Horváth László, 15 évesen a Himnuszt énekelte a jégkorong mérkőzésen

Horváth László 15 esztendős jégkorongozó tehetség, aki a magyar csapattal kanadai tornán vett részt. A mérkőzés előtt a rendezők kezdték volna lejátszani a magyar himnuszt, de a technika ördöge közbe szólt, a zenemű nem szólalt meg. Horváth László, aki nem csak a hokipályán gyors, hanem helyzetfelismerő képességét más esetben is kiválóan alkalmazza, elkérte a mikrofont, és elénekelte a himnuszt.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)