Mizsér Attila a 2024-es budapesti pályázat sportigazgatója

Tokió jegyében, online módon rendezett doppingellenes tájékoztatót a MOB

2021. 04. 17.
Megosztás


Történetében először, online módon rendezett doppingellenes tájékoztatót a tokiói olimpiára készülő sportolóknak és sportszakembereknek a Magyar Olimpiai Bizottság. Az előadást dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) igazgatója, a MOB Orvosi Bizottságának tagja és munkatársa, Kalló Barbara tartotta. Az online rendszer kitűnően debütált.

A tokiói olimpia megnyitója előtt 96 nappal, a MOB-székházból kezdeményezett eseményhez az interneten keresztül 434-en kapcsolódtak be. A MOB munkatársainak tájékoztatása alapján a rendszer jól vizsgázott, pozitív visszajelzéseket kaptak. A tájékoztatón való részvételhez előzetes regisztrációra volt szükség. Aki az április 17-ei eseményen nem vett részt, legközelebb június 18-án, 10 órától lesz erre lehetősége.

A Magyar Olimpiai Bizottság a 2019 novemberi közgyűlésén fogadta el azokat a minimumkövetelményeket, amelyek teljesítése szükséges az olimpiai részvételhez. Ezek közé tartozik – a negatív doppingvizsgálati eredmények mellett –, hogy legalább egy alkalommal részt kell venni doppingellenes tájékoztatón a versenyzőknek és az őket segítő szakembereknek is (edző, masszőr, pszichológus, diatetikus, fizioterapeuta stb.; bővebben: 36/KH/2019 MOB közgyűlési határozatban foglalt minimumkövetelmények).

A virtuális térben résztvevő hallgatókat Vékássy Bálint köszöntötte. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára megnyitójában hangsúlyozta, hogy „olimpia lesz”, a japán szervezőbizottság nagyon készül a játékokra, azonban szigorú szabályozás mellett lehet majd azon részt venni. Tisztességes, becsületes felkészülésre biztatta a sportolókat.

A MOB elkötelezett a tiszta sport mellett, a zéró tolerancia elvét követve teljes mellszélességgel kiáll a doppingmentes felkészülés és versenyzés mellett.

A szakmai információkról, az ellenőrzésekről, a szabályozásról a Magyar Antidopping Csoport részéről dr. Tiszeker Ágnes és Kalló Barbara beszélt.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter, archív)