Tokióban bemutatták az olimpiai érmeket

Tokióban bemutatták az olimpiai érmeket

2019. 07. 24.
Megosztás


Pontosan egy évvel a 2020-as tokiói játékok startja előtt lehullt a lepel: a szervezőbizottság a japán fővárosban bemutatta az olimpiai érmeket.

A nyertes dizájnt egy, az egész szigetországra kiterjedő verseny előzte meg. Egy kifejezetten erre a célra felállított bizottság feladata volt a legjobb ötlet kiválasztása, ami nem bizonyult könnyű feladatnak, hiszen több mint 400 pályázat érkezett be.

Az ötezer érmen díszelgő részletes tervezet a versenyzők és a szurkolók energiáját szimbolizálja, valamint a nap mint nap győzelemre törekvő sportolókat, továbbá a sokszínűséget és barátságot, mint olimpiai értékeket jelképezi.

A medálokkal egyetemben a díjak dobozát és szalagját is bemutatták, amelyek a japán kézművesség mélyen gyökerező hagyományai és az olimpiai értékek előtt tisztelegnek. Mindegyik díszdoboz az érem színére színezett kőrisfából készült, a szalag esetében pedig a japán ichimatsu moyo és kasane no irome motívumai keverednek modern köntösbe bújtatva, így jelképezvén Japánt és az ország egységét a sokszínűségben.

Arról már cikkeztünk korábban, hogy a tokiói ötkarikás játékokat átszövő fenntarthatóság mennyire kulcsszerepet játszott az érmek elkészítésénél.

Az elképzelés, miszerint újrahasznosított alapanyagból készülnek az érmek, nem új. Korábban már a 2016-os riói olimpián is kísérleteztek, ahol az ezüst- és bronzérmek 30%-át újrahasznosított fémből állították elő.

A tokiói projekt méretét tekintve azonban mindenképpen egyedülálló, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy ország állampolgárai aktívan részt vettek használt elektronikus eszközeik leadásában, amelyekből később a fémeket kinyerve és újra feldolgozva az érmeket készítették.

A fenntarthatósági kezdeményezés, amely nagy szerepet játszott az érmek elkészítése során, csak egyike a megannyi környezetbarát programnak, amelyet a 2020-as tokiói szervezőbizottság vezetett be. A közelgő fáklyafutás egyenruháit részben újrahasznosított műanyag palackokból fogják gyártani. Sőt, még a következő nyári multisport-esemény díjátadó pódiumai is újrahasznosított háztartási és tengeri műanyag hulladékból fognak készülni. A japán lakosság 45 tonna háztartási műanyagot biztosított a 100 dobogó előállításához.

Az éremprojekt szervezői reménykednek, hogy a fenntartható módon működő társadalom iránti löket nem ér véget az olimpiai érmeknél, így most cégtulajdonosokat, helyi önkormányzatokat és a japán lakosságot arra kérik, hogy továbbra is adományozzanak elavult háztartási eszközöket, hogy az abban található fémet közösségi célra tudják újra felhasználni, például a helyi japán sportesemények érmeinél.

(olympic.org)