Tokióban igen, Párizsban nem lesz karate

Tokióban igen, Párizsban nem lesz karate

2019. 03. 11.
Megosztás


A 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottsága kijelentette, nem kerül megfontolásra a javaslat, miszerint az ötödik új sportág a népszerű küzdősport lenne - írja cikkében a tekintélyes sportportál, az insidethegames.biz.

Antonio Espinós, a Karate Világszövetség (WKF) elnöke, Francis Didier és Toshihisa Nagura társaságában megbeszélést folytatott a párizsi játékok, a Párizs 2024 szervezőivel. A szervezőbizottság nyilatkozata szerint nem voltak olyan új, a WKF által nyújtott elemek, amik előrelendíthetnék a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára készített javaslatot. Emellett hozzátették, minden sportági szövetség csalódottságát megértik, melyek programja nem került kiválasztásra a 2024-es játékokra, és ezután is folytatják a közös munkát a sportágak népszerűsítése érdekében.

A kiválasztás a kulcsfontosságú alapelvek mentén történt, amik alapján fenntartható és társadalmilag felelős eseményt szükséges létrehozni, párhuzamban az Agenda 2020 és a NOB új normáival. Mindez olyan sportok által, amik nem igényelnek végleges létesítményeket, és limitált számú sportolók versenyzése mellett is élvezhetők.

Egy másik indok szerint a játékoknak haladniuk kell a korral, inspirálniuk és vonzaniuk kell a fiatal korosztályt. Ehhez pedig olyan, a közösségi médiához szorosan köthető sportágak szükségesek, amik kifejezőeszközei lehetnek egy különleges életmódnak, és bárhol, bármikor űzhetőek, utcai és egyéb környezetben egyaránt.

A párizsi olimpiai játékok programjára kitűzött 4 sportág – a breaktánc, a sportmászás, a gördeszkázás és a hullámszörf – jelenleg a NOB végső engedélyére vár.

(insidethegames.biz, fotó: MOB/Szalmás Péter)