Tiszeker Ágnes szerint hiteltelenné válhat az élsport – küzd a dopping ellen a NOB

Tokióban összehangolják a doppingellenes műveleteket

2021. 05. 26.
Megosztás


A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) megállapodást kötött a tokiói olimpia szervezőbizottságával, a Japán Doppingellenes Ügynökséggel (JADA), továbbá japán kormányzati szervekkel az ötkarikás játékok előtt és alatt megvalósuló együttműködésről.

A felek a zéró tolerancia jegyében összehangolják a doppingellenes műveleteket, és alapvetően „a játékok hírszerzési és nyomozási területeire összpontosítanak azzal a céllal, hogy az olimpia a lehető legtisztább legyen”. A közös munka magában foglal olyan intézkedéseket is, amelyek a tiltott szerekkel való kereskedelem megakadályozására irányulnak – írja az insidethegames internetes portál.

„Örömmel kötöttük meg a sokoldalú megállapodást – idézi a portál Hasimoto Szeikót, a tavalyról idén nyárra halasztott olimpia szervezőbizottságának vezetője. – A korábbi években a dopping problémája árnyékot vetett nemcsak az olimpiai és paralimpiai játékokra, hanem számos más sporteseményre is. Mi most elmélyítjük együttműködésünket azért, hogy az olimpia idején Tokió olyan hely legyen, ahol a tiszta sportolók a legjobb tudásuk szerint teljesíthetnek.”

A Magyar Olimpiai Bizottság a 2019 novemberi közgyűlésén fogadta el azokat a minimumkövetelményeket, amelyek teljesítése szükséges az olimpiai részvételhez. Ezek közé tartozik – a negatív doppingvizsgálati eredmények mellett –, hogy legalább egy alkalommal részt kell venni doppingellenes tájékoztatón a versenyzőknek és az őket segítő szakembereknek is (edző, masszőr, pszichológus, diatetikus, fizioterapeuta stb.; bővebben: 36/KH/2019 MOB közgyűlési határozatban foglalt minimumkövetelmények).

Emlékeztetőül: a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége márciusban elfogadta a 2021-es WADA-szabályzatra épülő, az eddigieknél erősebb hatáskört biztosít új doppingellenes szabályzatot.

A MOB április 17-én tartott online doppingellenes tájékoztatót, a következőre június 18-án, 10 órától kerül sor. A Magyar Olimpiai Bizottság a tiltott teljesítményfokozás terén továbbra is a zéró tolerancia elvét követi.

(MOB-MTI; fotó: MTI/Balatoni József)