Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

Tokiói sikereket is ünnepeltek a sportegyesületek

2021. 09. 22.
Megosztás


Jól vizsgázott a magyar sport a koronavírus-járvánnyal nehezített másfél évben, ezt mutatja az olimpiai és paralimpiai szereplés – összegzett Deutsch Tamás elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke szerdán a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) közgyűlésén. Az eseményen köszöntötték az olimpiai pontverseny dobogós klubjait is. Az egyesületeknek Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszönetet mondott a sikeres olimpiai felkészülésben tett munkájukért.

Az esemény résztvevői megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Vass Károlyról, a SOSZ volt elnökéről és tiszteletbeli elnökéről, majd Schmitt Pál NOB-tag mondott köszöntőt. „Az élő sportot az egyesületekben, szakosztályokban művelik, nekik köszönhetjük, hogy a magyar sport a világ élvonalában van, továbbá az idei olimpiai és paralimpiai sikereket is" – hangsúlyozta Schmitt Pál.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke megköszönte az egyesületekben zajló munkát, amely a tokiói húsz magyar érmet eredményezte, és hasonló folytatást kívánt a jövőben is.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetet mondott azoknak az egyesületeknek, amelyek felvállalták a parasportot is, mivel az ő vezetőik bátorságának, személyes kiállásának köszönhetően jutott a magyar fogyatékossport soha nem látott magasságokba Tokióban. Mindenkit arra kért, „álljanak bele" a magyar parasport támogatásába.

Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szövetség sportágai még nem szerepelnek az olimpia műsorán, de oda kerülhetnek, ezért fontos az együttműködés a MOB-bal.

Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora beszámolt arról, hogy augusztus 1. óta alapítványi fenntartásban működik az intézmény, de küldetése továbbra is a magyar sport szolgálata.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke kiemelte, hogy Tokióban 70 magyar egyesület versenyzői vettek részt, míg korábban 8-10 kiemelkedő egyesületről lehetett beszélni. „A MET azért dolgozik, hogy az edzők minél nagyobb tudást szerezzenek, amelyet átadhatnak a tanítványaiknak. Nagy a felelősségük a testnevelő tanároknak és az edzőknek, hogy megszerettessék a sportot a gyerekekkel és a fiatalokkal. Az idén 23 szakmai konferenciát szerveztünk, az átlagos részvétel 400-500 fő volt" - mondta Molnár Zoltán.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke kiemelte, hogy végre létezik nemzeti kézben lévő sport tévécsatorna és sportlap, és beszélt a Nagy Béla programról, melynek feladata a magyar sport értékeinek megőrzése minden műfajban.

A beszámolók és programok elfogadása után kitüntetések, elismerések átadására került sor. A SOSZ legmagasabb kitüntetését, a Brüll Alfréd Életmű Díjat, a magyar sportért végzett kiemelkedő és példaértékű munkásságáért Schmitt Pál vehette át.

Kiemelkedő sportszervezeti vezető díjat kapott Ivkovicsné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sántha Gergely, a DVTK elnöke és Mátyás Gábor, a DKSE elnöke.

Az olimpiai pontverseny dobogósai a BHSE (a képen Gergely István ügyvezető elnök), az FTC és az UTE lettek, míg a paralimpiai pontverseny élmezőnyét a Vasas SC, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a Törekvés SE alkotja.

„A magyar sportvilág nagyszerűen vizsgázott a koronavírus-járvány miatt megnehezített másfél évben, amikor az online edzések és a versenynélküliség jellemezte az életünket. Az olimpián és a paralimpián ennek ellenére sikeresek voltunk" – hangsúlyozta zárszavában Deutsch Tamás. Hozzátette, hogy minden sportoló egyesület tagja, vagyis a magyar sport terepe a klubélet, és hangsúlyozta a háttérben dolgozó sportorvosok, sportpszichológusok, más szakemberek munkájának fontosságát.

(MTI, MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)