20240723 MA meszaros krisztofer torna edzes 05

Tornászaink már nagyban készülnek Párizsban – űrrakéták szomszédságában

2024. 07. 23.
Megosztás

A már Franciaországba érkezett sportolóink közül a tornászválogatott tagjai igyekeznek: kedd délelőtt mindkét nem edzett a gyakorlócsarnokban, szerdán Mészáros Krisztofer pedig már a versenyhelyszínen, a legendás Bercy-arénában vehet részt a pódiumedzésen. Ma viszont még be kellett érnie azzal, hogy űrrakéták mellett sétálhatott be a gyakorlására.

Egyelőre csökkentett üzemmódban, de azért beindultak a sporttevékenységek is Párizsban.

Összesen négy tornászunk kvalifikálta magát a játékokra: a nőknél Bácskay Csenge, Czifra Bettina Lili és Kovács Zsófia, a férfiaknál Mészáros Krisztofer – éppen utóbbi vette fel a munkát elsőnek.

Miután a tornászválogatott hétfő délután megérkezett a faluba, Mészáros kedden dél körül már edzett is – habár még nem a versenynek otthont adó Bercy-arénában, hanem a francia főváros harmadik számú repülőtere, a két űrrakétával szegélyezett Le Bourget mellett elterülő expóterületen.

20240723 MA meszaros krisztofer torna edzes 08
MOB-Média/Molnár Ádám

Itt található a játékok tévéközvetési háttérbázisa, ám ők sem foglalják el az összes pavilont, úgyhogy az egyik szabadon maradt hangárféleséget berendezték a torna sportág edzőközpontjává.

Mészáros Krisztofer itt vette végig a szereket nagyjából két és fél óra alatt. Edzője, Szűcs Róbert minden egyes nekfutást és gyakorlatot levideózott a táblagépével, majd tanítványával nyomban megnézték, milyen volt kívülről.

20240723 MA meszaros krisztofer torna edzes 06
MOB-Média/Molnár Ádám

„Mindent megcsináltam, amit meg kellett, félgyakorlatokat végeztem és elemeket. Jó formában érkeztem, kellemesen érzem magam – kezdte Mészáros. – Tegnap este csak egy órácskát edzettem, bemozgattam magam az egész napos utazás után, jól is esett. Most tudtam jobban megnézni a szereket, ám ugyanazt tapasztaltam, mint otthon, hiszen ugyanolyan márkájúak a szerek, csak a színek mások.”

Mészáros beszélt a kézsérüléséről is, amit apróságnak minősített, olyasminek, ami nem zavarja a sportolásban: „Lovon van egy elem, amelynél be kell nyúlnom a két kápa közé. Azoknak a talpa elég éles, ha rányúlok tenyérrel, akkor felsérti. Ám ez semmiség.”

20240723 MA meszaros krisztofer torna edzes 02
MOB-Média/Molnár Ádám

Férfi tornászunk elmondta még, hogy a hétfő délutáni érkezés és a kedd délelőtti edzés között nem sokat látott a faluból, habár azt máris észrevette, hogy az egyik kávés világmárka külön sarkot is üzemeltet, úgyhogy gyorsan ivott is egy finom kávét. A nagyobb felfedezőtúrák azonban csak később jönnek.

„Nagyon örülök, hogy ennyi sportolóval lehetek együtt, a világ legjobbai között” – tette még hozzá Mészáros a gyakorlócsarnokban befejezett edzése végén.

20240723 MA meszaros krisztofer torna edzes 07
MOB-Média/Molnár Ádám

Mindeközben a nők is gyakoroltak, csak a pavilon hátsó, nem sajtónyilvános részén, és ők csak rávezető foglalkozást végeztek, este tartják a nagy tréningjüket.

„Kovács Zsófit egyre jobb formában látom, azonban Bácskay Csenge sajnos még küzd a bokasérülésével – vele először majd a pódiumedzésen szeretnénk kipróbálni, hogy mit bír –, Czifra Lili ugyanakkor hozza az elvárható formát" – kezdte a helyzetjelentését Draskóczy Imre női szövetségi kapitány.

Hozzátette, a verseny előtti formaidőzítés utolsó mozzanatai, finomítások vannak hátra: „Csenge esetében természetesen kicsit át kellett írni a programot, az ő esetében mindez rehabilitációval egészül ki. Reméljük, hétvégére össze fog állni.”

20240723 MA meszaros krisztofer torna edzes 01
MOB-Média/Molnár Ádám

A nők tehát koraeste gyakorolnak egy nagyot a reptér szomszédságában, majd átkerül a sportág a Bercybe, ahol szerda délelőtt 11 órától Mészáros a férfiak pódiumedzésén gyakorolhat, másnap következnek a hölgyek.

A péntek esti megnyitó ünnepség után szombaton pedig elkezdődnek a versenyek: a Mészáros az 1. csoportban kezd majd, és a selejtező egyben kvalifikáció az egyéni összetett és a szerenkénti finálékra is, úgyhogy nyomban lesz tét is.


Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi-kertben és az olimpia végéig folyamatosan nyitva tart. Ide kilátogatnak majd korábbi olimpikonok, illetve a Párizsból hazatérő sportolók közül is jó néhány. A szurkolói klub színpadán az interjúkat Léderer Ákos és Fazekas Erzsébet készíti.