Történelmi játékok előtt – Szenegálban járt Thomas Bach

Történelmi játékok előtt – Szenegálban járt Thomas Bach

2019. 11. 16.
Megosztás



A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach Dakarba látogatott, ahol a 2022-es ifjúsági olimpia (YOG) előkészületeit tekinthette meg. Szenegál fővárosa az első afrikai ötkarikás helyszín lesz az olimpiai események történetében.

Thomas Bach elmondása szerint a torna „történelmi lesz Szenegálnak, és történelmi lesz az afrikai kontinensnek is”. A korábbi olimpiai bajnok vívó november 12-én a vízisport-központot, illetve a közelében fekvő városi sportcentrumot járta be. Később a szenegáliak lelkesedéséről egy „Parcour Sportif” nevű rendezvényen bizonyosodhatott meg, melyen a tengerparton tartottak taekwondo-, vívó- és karatebemutatót a helyi sportolók.

A sportvezető ezt megelőzően az „Ordre National du Lion”, vagyis az „Oroszlán Nemzetének Rendje” kitüntetést is átvehette a dakari elnöki palotában, méghozzá az ország első emberétől, Macky Salltól. A szenegáli elnök az ország büszkeségéről beszélt a YOG rendezése kapcsán, és arról, hogy mennyire „elkötelezettek a NOB felé, hogy egy történelmi játékokat bonyolítsanak le”. Sall kiemelten fontosnak tartotta az olimpiai értékeket, és ígéretet tett arra is, hogy támogatni fogja a NOB olimpiai fegyverszünettel kapcsolatos határozatát, mely az ENSZ decemberi gyűlésének témája is lesz.

Bach a Szenegáli Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökével, Mamadou Ndiayéval is találkozott. Ndiaye – aki a NOB-nak is tagja – a német sportdiplomatát a testület új székházában is körbevezette.

A NOB-elnök látogatására egy hónappal a NOB Koordinációs Bizottságának érkezése után került sor. A csoport először járt az afrikai országban, mióta az elnyerte az ifjúsági olimpia rendezési jogát. A testület 3 napot töltött az országban, ahol a helyszínek bejárása mellett különböző workshopokon is részt vettek. A cél egy olyan játékok lebonyolítása, melyből az ország és a város hosszú távon is profitálhat. Kulcskérdés volt természetesen a fenntarthatóság, a közlekedés fejlesztése, a versenyhelyszínek állapota, illetve a párizsi olimpia szervezőivel kötött együttműködési megállapodás is.

„Igazán üdítő azt látni, ahogy az első afrikai olimpiai esemény előttünk ölt testet. Minden az eseményen dolgozó csapat szépen halad afelé, hogy egy modern és dinamikus Szenegált mutasson be a 2022-es ifjúsági olimpián” – mondta a marokkói Nawal El Moutawakel, a koordinációs bizottság vezetője, valamint a NOB tagja.

Bach afrikai körútja részeként járt Szenegálban: hétfőn a Zöld-foki Köztársaságba látogatott, utazása a jövő héten Nigériában és Kamerunban folytatódik.

(olympic.org, fotók: IOC/Greg Martin)