Történelmi magyar kvóta a kajak-kenu szlalom női kenu egyes versenyszámában

Történelmi magyar kvóta a kajak-kenu szlalom női kenu egyes versenyszámában

2021. 05. 14.
Megosztás


Történelmet írt Schmid Julia a kajak szlalom sportágban, mivel olimpiai kvótát kapott a C1 versenyszámban. Magyar sportoló még soha nem szerepelt ebben a szakágban az olimpián.

Az elmúlt hétvégén, az olaszországi Ivreában rendezett Európa-bajnokság után a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) újra osztotta a felszabadult kvótákat az olimpia kajak-kenu szlalom versenyszámaiban. A női C1-ben (egyes kenuban) Schmid Julia révén Magyarország is kapott egy indulási jogot a kontinens jogán a tokiói olimpiára.

Julia 1988. július 2-án született Klagenfurtban. Osztrák színekben két egyéni ezüstérmet szerzett Európa-bajnokságon (2013 és 2014) a C1 versenyszámban. 2018-tól versenyez magyar színekben.

„Női kenusunk, Schmid Julia régóta stabil szereplője a mezőnynek, és évről-évre egyre jobb teljesítményt látunk tőle. Biztos vagyok benne, hogy az olimpiai indulás lehetősége hatalmas lökést ad neki, és az egész magyar szlalom kajak-kenu szakágnak. Az ICF ráadásul arról tájékoztatott bennünket, hogy férfi kajakban Potocny Marcel előtt is már csak egy ír versenyző van a rangsorban, aki még nem szerzett kvótát. Fontos megemlíteni a mieink közül Rácz Koppányt is, aki idén versenyez először a felnőttek között, és a fejlődését látva jó esélye van arra, hogy három év múlva indulhasson a párizsi olimpián” – mondta hírlevelében Schmidt Gábor a szövetség elnöke, a MOB alelnöke.

A kajak-kenu szlalom előszőr 1972-ben Münchenben szerepelt az olimpián, majd egy rövid szünet után 1992-től minden játékokon ott volt a sportágak között a műsoron. Tokióig férfi és női K1, férfi C1 és C2 számokat rendeztek. 2020-ra a C2 lekerült a programról, és helyette a nők is indulhatnak C1 számban. Ebben kapott kvótát a 17 induló között Schmid Julia is.

A tokiói olimpián a kajak-kenu szlalomot a Kasai Kenu Szlalom Központban rendezik, amely egy vadonatúj pálya, 2019 júliusában fejezték be építését.

A női C1 versenyszám olimpiai műsora:
július 28., 06:00 C1 női előfutam
július 29., 07:00 C1 női elődöntő, döntő

A Magyar Olimpiai Csapat létszáma 121 fő + 7 főre emelkedett.

(MOB; fotó: canoephotography.com/Bence Vekassy/ICF)