Műkorcsolya-vb: Tóth Ivett nagyon közel került a pjongcsangi kvótához

Műkorcsolya-vb: Tóth Ivett nagyon közel került a pjongcsangi kvótához

2017. 03. 29.
Megosztás


A műkorcsolyázók Helsinkiben zajló kvalifikációs világbajnokságán Tóth Ivett a rövidprogramban remekül teljesített és a 14. helyen várja a pénteki folytatást. A versenyző mellett Gór-Sebestyén Júlia edző is nyilatkozott a helyszínen az olimpia.hu-nak.

A Michael Jackson feldolgozásra futott kötelező gyakorlat remekül sikerült. A három ugrás a Tripla+Tripla Toeloop, a tripla Lutz és dupla Axel kivitelezésében a pontozók sem találhattak hibát. A lépéskombinációk és a forgások is magával ragadták a közönséget. Hatalmas taps kísérte Ivett gyakorlatának befejezését. A pontozók 61.00 pontra értékelték a programot, ami az eddigi legjobbjától, az Eb-n elért pontszámától is csupán 0,46 századdal volt kevesebb. Ivett nagyon elégedett volt a mixed-zónába érve, s leginkább azt emelte ki, hogy a hatalmas drukk és feszültség ellenére is meg tudta ismételni eddigi legjobb teljesítményét.

Gór-Sebestyén Júlia és a koreográfus, a francia Richaud Benoit a palánk mellől szurkolta végig Ivett gyakorlatát. Az Európa-bajnok edzőnő boldogan értékelte az Eb-nyolcadik tanítványa teljesítményét.


A 18 éves versenyző a pályafutása során először végez a legjobb 24-ben.

Mivel a vb egyben olimpiai kvalifikációs verseny is, a kvalifikációs szabályok alapján Ivettnek nagy esélye van, hogy megszerezze az első hivatalos kvótát a pjongcsangi olimpiára. Nem hivatalos számításaink szerint az orosz, kanadai, amerikai, kínai, japán, olasz és kazah indulók három, vagy két olimpiai kvótát érő helyen állnak pillanatnyilag. Utánuk az olimpián 1-1 versenyzőt nevezhetők között Korea után Magyarország áll a második helyen.

A sífutásban és alpesi síben már biztosan lesznek magyar indulók az olimpián, de arról a nemzetközi szövetség csak a jövő januári ranglistazárást követően küld hivatalos értesítést.

(MOB, fotó: Róth Tamás)