Tovább folytatódna a magyar-iráni együttműködés

Tovább folytatódna a magyar-iráni együttműködés

2022. 06. 16.
Megosztás


Reza Salehi Amiri elnök vezetésével az Iráni Olimpiai Bizottság delegációja csütörtökön a MOB-székházba látogatott, ahol a felek Gyulay Zsolttal a további együttműködési lehetőségekről tárgyaltak.

A két ország között 2017 februárjától kormányzati, minisztériumi szinten van érvényben sportügyi együttműködés, 2021 novemberétől pedig a két nemzeti olimpiai bizottság kötött megállapodást, amit akkor Kulcsár Krisztián írt alá.

Június 16-án Reza Salehi Amiri országa olimpiai bizottságának tisztviselőivel, valamint Talebi Emrannal, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetének tanácsosával ült tárgyalóasztalhoz Gyulay Zsolt MOB-elnökkel és Fábián László főtitkárral.

A sportvezetők az aktualitások mellett áttekintették a két ország közötti, sport területére vonatkozó közös programokat, lehetőségeket, amelyek 11 sportágat fednek le – ilyen például az asztalitenisz, a birkózás, az úszás, a különböző vízi sportágak, csapatsportok, mint a kézilabda és a vízilabda is; ezek kiterjedhetnek közös edzőtáborokra, edzőpartnerekre, verseny- és tornameghívásokra és edzőképzésre egyaránt. A nem sportági programok érintik a fogyatékkal élőket, a fiatalokat és a női edzőket, sportvezetőket is.

A megbeszélésen szóba került a fair play is, a találkozón részt vett dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság első embere is.

Az Iráni Olimpiai Bizottságot hivatalosan 1947-ben ismerte el a NOB. A szervezet korábbi vezetői 2014 májusában jártak a MOB székházában.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)