Új doppingellenes vizsgáló hatóságot hoznának létre

Új doppingellenes vizsgáló hatóságot hoznának létre

2016. 10. 09.
Megosztás


Újabb lépéseket tesz a doppingellenes küzdelemben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), mely átalakítaná az ellenőrzés és a szabályozás rendszerét is.

A Lausanne-ban megtartott 5. Olimpiai Summiton a világ sportvezetői többek között a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) működésére, valamint a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hatáskörére tettek javaslatokat. „A mai megbeszélések mérföldkövet jelentenek az Agenda 2020 implementálásában, valamint megalapozzák a NOB és a következő Olimpiai Summit döntéseit” – olvasható a NOB által kiadott deklarációban. Nézzük a legfontosabb javaslatokat.

Felállítanának egy új doppingellenes vizsgáló hatóságot a WADA égisze alatt, „így tisztán elkülöníthetőek lennének a vizsgálói és a szabályozói feladatkörök”. A szankciók kiszabását a nemzetközi Sportdöntőbíróságra hagynák minden esetben, mivel a fellebbezések miatt általában amúgy is a CAS mondja ki a végső ítéletet. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a riói olimpia eseteit hozta fel példának a CAS megerősítésére.

„A kérdéssel kapcsolatban a tagországok kormányaival is egyeztetnünk kell, ki kell dolgozni az irányelveket – mondta Thomas Bach a Summit után rendezett telekonferencián. – Nem akarjuk, hogy az ügyész legyen a bíró. A WADA finanszírozására fordított anyagi forrást megemelnénk, ezt azonban döntően befolyásolja a reformok bevezetése és az új rendszer működésének későbbi kiértékelése.”

A NOB szeretne nagyobb hatalmat adni a WADA-nak a nemzeti doppingellenes hatóságokkal szemben, növelnék továbbá a doppingellenes ügynökség biztonsági szintjét. Fontos javaslat továbbá, hogy a doppingesetek kapcsán ugyanolyan súlyos szankció várhat minden érintett félre, legyen szó sportolóról, edzőről, orvosról, fizioterapeutáról vagy egyéb sportvezetőről.

Az Olimpiai Summiton Thomas Bach mellett részt vettek többek között a NOB alelnökei, több nemzetközi sportági szövetség elnöke, valamint a NOB végrehajtó bizottságának tagjai.

(MOB)