Őfelsége Erzsébet királyné nyitotta meg a XVI. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozót Gödöllőn

Új edzőközpont segíti a súlyemelők felkészülését

2019. 01. 24.
Megosztás


Új régiós súlyemelő edzőközpontot adtak át csütörtökön, Budapesten. A rákospalotai súlyemelőterem adta lehetőségek a nemzetközi viadalokra, így az olimpiai eseményekre való felkészülésben is kiváló lehetőséget nyújt a sportág számára, mely már az első újkori olimpiai játékokon is szerepelt a programban, de az ifjúsági ötkarikás játékok tekintetében is állandó „résztvevő”.

A budapesti régiós edzőközpont súlyemelőterme a XV. kerületi Széchenyi téri Budai II. László Stadion központi épületében kapott helyet. A többszintes centrum 130 millió forintba került, s helyet kapott benne egy 250 négyzetméteres edzőterem, továbbá rekreációs és orvosi szoba, öltözők és zuhanyozó, mosó- és szárítóhelyiség, valamint egy szállórész is. A kiváló szálláslehetőségnek is köszönhetően az edzőközpontban táborozhatnak a felnőtt és korosztályos súlyemelő válogatottak külföldre utazásuk előtt, az elnök szavai szerint közvetlenül a versenyeket megelőzően itt végezhetik el az utolsó simításokat, a felkészülés végső, finomító szakaszát.

Az ünnepséget Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg; köszöntőt mondott Kulcsár Krisztián MOB-elnök, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora és Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere. Az eseményen részt vett Dobos Imre MOB-tag, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke, Takács Mária főtitkár és Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány is.

A magyar olimpiai család meghatározó tagjai a súlyemelők, hiszen az első újkori olimpián, 1896-ban már szerepelt magyar súlyemelő, akkor Tapavicza Momcsilló 6. lett. Aztán sorra jöttek az eredmények, összesen 20 olimpiai medállal (az éllovas vívás, úszás, kajak-kenu után) a 12. a magyar súlyemelés az olimpiai éremszerző sportágak sorában. Földi Imre és Baczakó Péter személyében olimpiai bajnokot is üdvözölhetünk, előbbi elismertségét mutatja, hogy a Nemzet Sportolói közé is beválasztották. Ha nem az aranyak száma alapján rendezzük a sort, akkor holtversenyben a sportág a 7. Az eredményekhez a férfiak és a hölgyek egyaránt hozzájárultak, és teszik ezt ma is a nemzetközi elitben. A fiatalok ezidáig sikerrel kvalifikáltak az eddigi három ifjúsági olimpiára.


„A sportállamtitkárság adott nyolcvanmillió forintot a beruházásra, a Magyar Súlyemelő Szövetség hozzátett ehhez eszközökben ötvenmilliót. Emellett a kerületi önkormányzat is nagy segítséget nyújtott azzal, hogy tizenöt évre biztosította nekünk ezt a termet. Lehetőséget biztosítunk itt a kerület fiataljainak is ahhoz, hogy a sportágunkkal közelebbi kapcsolatba kerüljenek, s ami ugyancsak roppant fontos, itt lesz a Testnevelési Egyetem és a szövetségünk közötti megállapodásnak megfelelően a súlyemelőedzők képzésének gyakorlati oktatóközpontja" - mondta Dobos Imre.

(MOB-MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter)