Új, fiatalos, lendületes – átalakulnak az ifjúsági olimpia ceremóniái

Új, fiatalos, lendületes – átalakulnak az ifjúsági olimpia ceremóniái

2019. 09. 05.
Megosztás

A fesztiválhangulat, a tűzijáték, a színkavalkád és a csodás zenék egyaránt jellemzőek lesznek a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpia megnyitójára. Ugyanakkor nem ez lesz az egyetlen jelentős ceremónia a korosztályos téli játékokon: a záró rendezvény mellett a szervezők a győzelmi ünnepség fogalmát is újragondolva iktatnák be az ötkarikás köztudatba.

A megnyitó a sport és a kultúra ünnepe is lesz egyben, valamint Svájc gazdag történelmét is feleleveníti majd. A szokásoknak megfelelően ekkor kerül meggyújtásra a játékok lángja is. A ceremóniára a Malley Ice Rink csarnokában kerülhet sor 2020. január 9-én, a jegyértékesítés az ősz folyamán indul. További részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra a szervezők.

Megújul a győzelmi ceremónia intézménye is, amely a klasszikus díjátadás mellett egy különleges programmal bővül. A Lausanne belvárosában fekvő Medal Plazában, illetve St. Moritzban minden este közös díjátadó rendezvényt tartanak majd a nap dobogósai számára. A fiatalok ekkor vehetik át érmeiket nemzeti himnuszaik kíséretében. Ezt követően elszabadulhat az igazi olimpiai fesztivál: az estéket zenés koncertek, valamint DJ-k fellépései zárják – ezek látogatása bárki számára ingyenes lesz.

A záróünnepség január 22-én vet majd véget a multisport-események. A láng kioltása mellett két rendezvény biztosíthatja a remek hangulatot: egy mindenki számára megtekinthető ünnepség az esti díjátadók helyszínén, illetve egy külön a sportolók részére szervezett est a SwissTech Convention Centerben, a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem egyik felújított campusán.

(Lausanne 2020)