Ukran moa

Újabb köszönet az ukránok megsegítéséért

2023. 03. 08.
Megosztás

Az Ukrán Olimpiai és Sportbizottság alelnöke, Mariia Bulatova újabb nemzetközi eseményen mondott köszönetet a Magyar Olimpiai Bizottságnak az ukrán sportolók megsegítését szolgáló segélyszállítmányért.

Az európai olimpiai akadémiák közös szervezetének (EOA) alelnöke, az Ukrán Olimpiai és Sportbizottság alelnöke, az Ukrán Olimpiai Akadémia magyar gyökerekkel rendelkező első embere az EOA Egerben rendezett, közép-európai regionális konferenciája alkalmából tartózkodott Magyarországon március első napjaiban.

Az Ukrán Olimpiai és Sportbizottság alelnöke a nemzetközi platformon külön megköszönte a jelenlévő Győr Bélának, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának és Vasvári Ferencnek, a MOB munkatársának, és rajtuk keresztül a Magyar Olimpiai Bizottságnak a tavalyi segélyszállítmányokban való aktív részvételt, mely a fegyveres konfliktus idején a MOB közbenjárásával a háború sújtotta ország, az ukrán sportolók megsegítését szolgálja.

Mint ismert, a MOB az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása után kezdeményezte az ukrán félnél a segítséget; a két olimpiai bizottság elnöke, a két szöuli bajnok, Gyulay Zsolt és Sergey Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről.

Az ukrán elnök több szervezetet és vállalatot is megkeresett, hogy a lehetőségeiknek mérten küldjenek adományt az ukrajnai Ungvárra, a Yunist Sportkomplexumba, ahol az Ukrán Olimpiai Bizottság kárpátaljai irodája is található. Az adományok három közreműködő szervezet közös munkájával érkeztek meg, a gyűjtést és a koordinációt a MOB végezte, a logisztikai, raktározási hátteret a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adta, a szállítási feladatokat pedig a Waberer’s leányvállalata, a WSZL látta el.

Az első szállítmány még 2022 áprilisában érkezett a kárpátaljai Ungvárra, majd azt több is követte, a MOB különítménye májusban is kiutazott a háború sújtotta országba.

Bubka korábban többször is megköszönte a magyar segítséget.

(MOB-Média)