Kivonat a NOB Zika vírus és járványügyben kiadott állásfoglalásából

Újabb öt olimpikon doppingtesztje lett pozitív

2016. 09. 18.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos honlapján közölte: a Londonban és Pekingben produkált doppingminták újraelemzésének eredményeként újabb öt sportoló tesztje lett pozitív, valamennyiüket megfosztják ötkarikás eredményüktől.

A NOB már Rio előtt magas prioritású ügyként kezelte a doppingellenes küzdelmet, a tiszta sportolók védelmét. Ennek érdekében több ezer mintát elemzett újra a szervezet megbízásából a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), főként a Pekingben és Londonban produkáltakat, kiemelt figyelemmel az érmet nyerő sportolókéra. Mint arról két hete beszámoltunk, nyolc olimpikon mintája lett pozitív, akiket meg is fosztottak érmüktől/helyezésüktől.

A legfrissebb közlemény szerint újabb öt sportoló újraelemzett mintája adott pozitív eredményt. Marija Abakumova szervezetében turinabolt mutattak ki, így a 30 éves orosz gerelyhajítót megfosztották a pekingi olimpián nyert ezüstérmétől. Ugyanezzel a szerrel bukott meg Inga Abitova (orosz, női 10000 m, Peking, 6.), Denisz Alekszejev (orosz, 400 m-es síkfutás, Peking, 23.) és Jekatyerina Gindenko (orosz, pályakerékpár, London, 8.) is. Mindhárom sportolót megfosztották eredményétől azonnali hatállyal.

A moldovai súlyemelő, Anatoli Ciricu is az utólagos ellenőrzésen akadt fenn, dihidroklór-metiltesztoszteront találtak nála. A londoni olimpián a 94 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet nyerő versenyzőt is megfosztják érmétől. Ciricu a 47. súlyemelő, aki az újraelemzés „áldozata” lett.

(MOB, fotó: MTI)