Újabb sportdiplomáciai siker: magyar olimpiai bajnok vezeti a FINA vízilabda-bizottságát

Újabb sportdiplomáciai siker: magyar olimpiai bajnok vezeti a FINA vízilabda-bizottságát

2022. 07. 07.
Megosztás


A vizes sportokat tömörítő FINA Bureau a budapesti vb idején véglegesítette az új technikai bizottságok névsorait - és ennek alapján elmondható, sportdiplomáciánk is csúcsra járt: hatból öt bizottságban van magyar tag, ráadásul Sydney, Athén és Peking ötkarikás bajnoka, dr. Molnár Tamás személyében a történelemben először vezeti magyar a FINA vízilabda-bizottságát.

A kiváló magyar vb-szervezés, Milák Kristófék és a női vízilabdázók remeklése után a magyar sportdiplomácia is csúcsra járt a FINA világbajnokság hajrájában: a nemzetközi szövetség kihirdette ki az olimpiai ciklusban az egyes sportágakat irányító technikai bizottságok összetételét, és a hatból öt testületben lesz magyar tag, amire korábban még sohasem volt példa. A legnagyobb fegyvertény, hogy először kerül magyar irányítás alá a világ vízilabda-sportja: a háromszoros olimpiai bajnok dr. Molnár Tamás lett a TWPC elnöke, míg dr. Kemény Dénes az edzőbizottságban irányítja a pólósok szekcióját.

Megtartotta utolsó budapesti ülését a FINA Bureau, a nemzetközi szövetség vezető testülete, ahol véglegesítették a FINA új technikai bizottságainak összetételét. A sportágak közvetlen irányításáért felelős testületekbe minden korábbinál több magyar került be: hatból öt grémiumban van tagunk – csak az óriástoronyugróknál nincs –, ráadásul a háromszoros olimpiai bajnok dr. Molnár Tamás mostantól a vízilabda-bizottság elnökeként minden korábbinál nagyobb befolyással lesz a sportág történéseire.

Jóllehet a magyar a vízilabdázás legeredményesebb nemzete, most fordul elő először, hogy a FINA TWPC-t (Technical Water Polo Committee) egy magyar vezesse. A budapesti vb szlógenjét tehát a magyar sportdiplomácia is teljesítette („Make history – Írj történelmet”), többszörösen is: amire még szintén nem volt példa, hogy magyar tagja van a FINA úszóbizottságának Szájer Péter személyében. A MÚSZ munkatársa a világbajnokságon az úszás versenyigazgatójaként dolgozott; a tökéletes szervezést a FINA-ban is honorálták.

Mindez igaz a többi diszciplinára is: a versenyigazgatók közül a műugróknál továbbra is a bizottság tagja az egykori olimpikon Kelemen Ildikó, a műúszóknál pedig Vizi Judit, míg a nyíltvízi úszóknál a lupai szervezőcsapat motorja, Fodor Szabolcs került be a testületbe.

Bónuszként a FINA edzőbizottságában a vízilabdázók szekciójának elnöke a férfiválogatottat három olimpiai aranyéremig vezető dr. Kemény Dénes lett.

Korábban Salamon Ferenc korábbi LEN és FINA technikai bizottsági tag, dr. Martin György a LEN-büró tagja volt.

Molnár Tamás a kinevezését követően kijelentette: „A FINA, mint a világ vizes sportjait egyesítő nemzetközi sportszövetség a szervezete alá tartozó sportágait, ha úgy tetszik szakágait, mint például az úszást, műugrást vagy épp a vízilabdát sportszakmai értelemben a technikai bizottságain keresztül irányítja. A szakmai előkészítő munka alapján, a szakág javaslatait követve végül is az elnökség vagy a közgyűlés fogadja el a szakmai javaslatainkat. A vízilabda – mind a női, mind a férfi póló – szakmai irányításának élére kerülhettem most ebben a pozícióban, amely bizonyosan mondhatom, hogy az egész magyar vízilabdasportnak is szól, hiszen személyemben egyesíti a magyar vízilabdasport olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, sőt eddigi klubsikereinek, és a szakmában dolgozó nemzetközi szakembereknek az elismerését is.”

A kiváló budapesti vb-szervezéshez, a remek sport- és diplomáciai sikerekhez gratulál a Magyar Olimpiai Bizottság.

(FINA, MVLSZ, MOB; fotó: MVLSZ)