Újra együtt München hősei

Újra együtt München hősei

2022. 07. 01.
Megosztás

Közel 40 fős magyar delegáció vesz részt a müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán a bajor fővárosban. A küldöttség tagjai a '72-es játékok érmesei, vezetőjük az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Bodnár András, aki Münchenben ezüstöt nyert a magyar válogatottal.

A túra szervezője a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottsága, a koordinátor Kis Zoltánné, a MOB munkatársa. Az emléktúra az 1948-as londoni játékok 50 éves évfordulója óta hagyomány, a magyarok az elsők között kezdeményezői voltak az eseménynek; az első komolyabb nemzetközi megemlékezés a helsinki játékok jubileumának alkalmából történt 2002-ben.

A küldöttség csütörtökön busszal utazott Németországba, ahol az elit társasághoz pénteken csatlakozott Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Fábián László főtitkár.

A pénteki programban a népes magyar különítményt Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja is köszöntötte a müncheni Olimpiai Parkban, majd a legendákat ebédre vendégül látta rezidenciáján. A résztvevők egy kis ünnepségnek is részesei lehettek, amikor a Nemzetközi Teqball Szövetség és a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium egy teqball-asztallal lepte meg az Olimpiai Parkot. A küldöttség résztvevői - az esős időjárás ellenére - megtekintették az egykori események helyszíneit is, többek közt a stadiont, amelyben a nyitóünnepséget is rendezték.

München hősei örömmel álltak össze az alkalomra készített magyar zászlóval egy közös fotóra.

A magyar delegáció tagjai megemlékeztek azokról a társaikról, akik már nem lehetnek köztük, illetve a müncheni olimpiát beárnyékoló palesztin terrortámadásról is, amelyben több izraeli sportoló is életét vesztette.

A péntek esti megnyitó résztvevőit Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a helyszínen köszöntötte.

Az emléktúra eseményei szombaton folytatódnak.

1972. augusztus 26. és szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. Magyarországot az olimpián (23 sportágból) 20 sportágban, 134 versenyszámban 232 sportoló (187 férfi és 45 nő) képviselte, akik összesen 35 érmet szereztek. A magyar csapat tizennégy sportágban összesen 224 olimpiai pontot szerzett. Az éremtáblán a 8. helyen zártunk (6, 13, 16; 35); 1. Szovjetunió (50, 27, 22; 99), 2. Egyesült Államok (33, 31, 30; 94), 3. NDK (20, 23, 23; 66) – megelőzve az olaszokat, franciákat, Nagy Britanniát. Résztvevő országok száma 121, indult versenyzők száma 7134 volt, ebből 6075 férfi, 1059 nő. A magyar érmesek és pontszerzők itt tekinthetők meg.

(A nyitóképen a sportolók és a szervezők között Kásás Zoltán, Hargitay András, Császári Attila, Kovács József, Deme József, Marton istván, Erdős Sándor, Bakó Pál, Fábián László, Gyulay Zsolt, Schmitt Pál, Görgényi István, Tóth Kálmán, Kű Lajos, Gedó György, Csapó Géza, Pfeiffer Anna, Kis Zoltánné, Klinga László, Benedek János, Cservenyák Tibor, Nagy Zsuzsanna, Kelemen Márta, Kéry Anikó, Rejtő Ildikó, Matuscsák Tamásné, Bóbis Ildikó, Horváth Margit, Győr Béla, Bodnár András.)

(Kép és szöveg: MOB/Vasvári Ferenc; videó: MOB/Barát Kornélia, Bodaki Márk)