Ukrajna olimpiát rendezne 2030-ban vagy 2032-ben

Ukrajna olimpiát rendezne 2030-ban vagy 2032-ben

2021. 01. 07.
Megosztás


Vadim Gutzeit sportminiszter szerint Ukrajna fontolgatja, hogy jelentkezik a 2030-as téli vagy a 2032-es nyári olimpia házigazdájának. A kilenc esztendő múlva esedékes havas-jeges játékok iránt érdeklődést mutatott már Spanyolország (Barcelona), Japán (Szapporó), az Egyesült Államok (Salt Lake City) és Kanada (Vancouver). A 2032-es nyári olimpia megrendezésének gondolatával pedig érdemben Ausztrália, India, Indonézia, Katar, Kína, Németország és Törökország kacérkodik.

A bejelentéssel az után állt elő a csapatban 1992-ben olimpiai bajnok kardozó, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben felvetette a lehetőséget, feladatul szabva a pályázat benyújtásához szükséges munka, és az ötkarikás játékok rendezését megalapozó elemzések elvégzését.

A nemzeti hírügynökség, az Ukrinform szerint Vadim Gutzeit azt javasolta, hogy Ukrajna inkább a 2030-as téli olimpiára pályázzon, s úgy vélte, az ország fejlődik annyit, hogy az évtized végére képessé válik a rendezésre.

A 2022-es téli seregszemlét Pekingben, a négy évvel későbbit Olaszországban - Milánóban és Cortina d'Ampezzóban - rendezik, míg a nyárinak a 2020-ról az idei évre átkerült tokiói olimpia után 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont.

Az elképzelésről Vadim Gutzeit sportminiszter még augusztusban nyilatkozott, kiemelve, hogy az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként már dolgozik a terv megvalósításán Szerhij Bubka, a rúdugrás olimpiai és világbajnoka, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

(insidethegames.biz, MTI, MOB; fotó: Getty Images)