Ülésezett a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa

Ülésezett a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa

2022. 11. 21.
Megosztás


Ülést tartott a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa Professzor Dr. Szakály Sándor alelnök vezetésével – dr. Bukta Zsuzsanna elnök távollétében –, a Magyar Olimpiai Bizottság tanácstermében november 16-án.

A köszöntők után Győr Béla MOA-főtitkár adott szóbeli tájékozatatást az elvégzett feladatokról a korábban írásban elküldöttek kiegészítéseként. Gratulált Prof. Dr. Szakály Sándornak, aki a közelmúltban Szent István-díjat és Szer Üzenete-díjat vehetett át; dr. Killyéni Andrásnak a Magyar Arany Érdemrend kitüntetésért; Becsey Jánosnak, a Papp László Budapestért Sportdíjért; Martinek Jánosnak, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) Év Edzője-címért; Rédli Andrásnak, akinek megszületett kislánya, Rédli Anna. A főtitkár írásban átadta a tanácstagoknak Keserű Márton és Papfalvi Zsaklin beszámolóját a június 11-23. közötti Ifjúsági Szemináriumról; a fiatalok a görögországi Olümpiában képviselték a MOA-t.

Szijj Lilla beszámolt az olimpiai akadémiák vezetőinek konferenciájáról, amelyen július 16-22. között dr. Bukta Zsuzsannával képviselték ugyancsak a görögországi Olümpiában a MOB-ot és a MOA-t. Szijj Lilla és Győr Béla tájékoztatta a tagokat az olimpiai nevelés projektünk jelenlegi állásáról, tervéről, és örömmel adták át mindenki részére a kapcsolódó tankönyvcsomagot. A főtitkár tájékoztatta a tanács tagjait arról is, hogy dr. Bukta Zsuzsanna MOA-elnök október 7-én megkezdte a mesterkurzusa első helyszíni összevonását Olümpiában, amely december 10-ig tart. A háromféléves képzés a MOB és a MOA segítségével és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Solidarity programjának támogatásával valósulhat meg.

A megjelent tanácstagok kiegészítették az elhangzottakat, tájékoztatták a többieket saját munkájuk azon részéről, amelyet nem érintettünk a beszámolóban. Dr. Killyéni András levelet küldött a tanácstagok részére, melyben beszámolt az elmúlt időszakot érintő és a jövőbeni feladatokról.

A főtitkár ezután az év hátralévő időszakának legfontosabb feladatairól és a jövő évi tervekről beszélt. November 18-án az olimpiai baráti körök vezetőnek értekezlete lesz, december 7-én este kerül bemutatásra a dr. Killyéni András MOA-tanácstag fémjelezte Olimpiai álom Erdélyben című film díszbemutató keretén belül, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A jelenlévők megállapodtak abban, hogy a tanács szokásos évzáró vacsoráját, december 13-án (kedden), 17 órakor, a Legenda Sörfőzde Centerben rendezik meg. Győr Béla és Prof. Dr. Szakály Sándor december 21-22-én Kolozsváron részt vesz védnökként és köszöntőt mond a Killyéni Péter nevét viselő tornaterem avatásán. A jövő évi tervek közül a legfontosabbak: Az olimpiai nevelés tantárgy kerettantervének akkreditálása, bevezetése; a Csanádi emlékév megrendezése a sportvezető születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából a Csanádi körrel és iskolával, valamint a MOB-al karöltve, természetesen bevonva a Testnevelési Egyetemet és a Dr. Csanádi Árpád karrierjét érintő szervezeteket; az Európai Olimpiai Akadémia közép-európai konferenciájának megrendezése 2023. március 1-3 között; a MOA 77. Vándorgyűlése 2023. májusában, Mosonmagyaróváron.

(MOB-MOA/GyB; fotó:MOB/Szalmás Péter)