Ülésezett és díjakat adott át a MOB Fair Play bizottsága

Ülésezett és díjakat adott át a MOB Fair Play bizottsága

2022. 12. 21.
Megosztás

Kedd este tartotta ülését és éves díjátadó ünnepségét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play bizottsága a Városligeti Műjégpálya dísztermében. Az eseményen részt vett Fábián László, a MOB főtitkára is.

A Dr. Kamuti Jenő elnökletével tartott ülés szomorú megemlékezéssel kezdődött: a résztvevők egyperces néma csenddel adóztak a közelmúltban elhunyt Medvegy Iván emlékének, aki ciklusok óta tagja volt a MOB Fair Play bizottságának.

A grémiumot Fábián László MOB-főtitkár is köszöntötte. A sportvezető hangsúlyozta: a Magyar Olimpiai Bizottság nem lehet elég hálás azért a munkáért, amit a testület nap mint nap végez, hiszen a Fair Play értékeinek nemcsak a sportban, hanem az élet minden területén jelen kell lennie. A főtitkár biztosította a jelenlévőket, hogy a MOB minden szükséges támogatást megad a bizottságnak.

Ezt követően Kamuti Jenő beszámolt az eltelt időszak történéseiről: kiemelte, hogy rendkívül gördülékeny az együttműködés a MOB vezetőségével. A bizottság elnöke beszámolt a Fair Play szellemiségét hirdető iskolai előadások folytatásáról, illetve az Iszlám Szolidaritási Játékokon szerzett tapasztalatairól is. A kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó prioritásként emelte ki a határon túli területeken élő magyarokkal való kapcsolattartást, illetve a sport és kultúra viszonyának szorosabbra fűzését. Utóbbi jegyében a bizottság új tagjának Miklósa Erikát javasolja, aki maga is Fair Play-díjas: az operaénekesnő 2012-ben a Fair Play népszerűsítéséért kapott trófeát. A testület tagjai támogatták a művésznő jelölését, akit így a soron következő januári ülésen iktathat be a MOB elnöksége.

A tanácskozást követő ünnepélyes gálán sor került a 2021-es év Fair Play-díjainak átadására.

Fábián László főtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a MOB-nak a Fair Play bizottság az egyik legfontosabb testülete, mert a győzelem mellett a sportszerű versenyzés is nagyon fontos, hogy minden pillanatban emelt fővel nézhessenek egymásra az ellenfelek. Hozzátette: a díjazottak valamennyien úgy tevékenykedtek, hogy rászolgáltak az elismerésre és példaképpé váltak.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes kiemelte: aki nem segíti az elesőt, nem válik igazi sportolóvá. Nem az érem színe a legfontosabb, hanem az, hogy a verseny után is jól érezzük magunkat és tükörbe tudjunk nézni – fogalmazott.

Dr. Kamuti Jenő a gálán mondott köszöntőjében Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnökét idézte, aki szerint a bajnokok bajnoka az, aki sportszerűen készül, a Fair Play szellemében versenyez, és az ellenfelet nem „megölni”, hanem legyőzni akarja.

Mint a gálán elhangzott, az első hazai Fair Play-díjakat 55 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott Fair Play bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.

A 2021-es év MOB Fair Play-díjasai:

Fair Play cselekedet:

trófea: Kozák Luca (atléta)

diploma: Horváth Maja és Tölgyesi Flóra (mindkettő kajakos), Semperger Szabolcs és Vajay Gyula (mindkettő vitorlázó), Bereczki Máté (tájfutóedző), Szekrényes Zsolt (szenior teniszező), Újvári Gábor (labdarúgóedző)

Fair Play a sport szolgálatában:

trófea: Dávid Imre (a Magyar Evezős Szövetség tiszteletbeli elnöke)

diploma: Ladunga Károly (szurkoló, masters világbajnok kenus), Varga Lajos (vitorlázó), Gál Ágota (sí- és biatlonedző)

a Fair Play népszerűsítése: Máté Bálint (sportesemény-szervező, a Ferencváros Fair Play bizottságának társalapítója)

Fair Play életmű:

trófea: Regőczy Krisztina (jégtáncversenyző, majd korcsolyaedző), Hesz Mihály (olimpiai és világbajnok kajakos)

diploma: Somfai Csaba (edző, testnevelő tanár)

Az esemény hivatalos műsorfüzete itt érhető el, benne a díjazott cselekedetekkel, életutakkal.

(MOB-MTI; Fotók: Róth Tamás)