Ünnepélyes fogadalmat tettek Rióba utazó olimpikonjaink

Ünnepélyes fogadalmat tettek Rióba utazó olimpikonjaink

2016. 07. 10.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése után került sor Rióba utazó olimpikonjaink ünnepélyes eskütételére a Művészetek Palotájában.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. „A sportoló életében különleges alkalom az olimpiai fogadalomtétel. Aki versenyzett már olimpián, azért dolgozik elhivatottan, sok mindenről lemondva, mert tudja, milyen érzés ott lenni a világ legnagyobb eseményén. A Magyar Olimpiai Bizottságban mindent elkövettünk azért, hogy valamennyi sportoló megkapja a szükséges támogatást, a pénzügyi és szakmai hátteret.”

Hozzátette: a riói küldöttségben a 160 sportolóból mindenki Gerevich-ösztöndíjas, 119-en jöttek az utánpótlást menedzselő Héraklész-programból, míg az edzők közül 65-en a Kiemelt Edzőprogram (KEP) tagjai. A MOB elnöke ismét hangsúlyozta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság következetesen képviseli a zéró tolerancia elvét, mindent megtesz a tiszta sportolók védelmében, ugyanakkor határozottan fellép az eltévedt, csaló sportolók ellen. Köszönetet mondott a MOB szponzorainak, partnereinek is. „Megmutatjuk, hogy a magyar sport erős, vannak sikeres bajnokaink, és hogy Magyarország méltó házigazdája lenne a 2024-es olimpiának” – mondta zárásul Borkai Zsolt.

Siklós Erik és Csisztu Zsuzsa műsorvezetők ezután színpadra szólították Áder János köztársasági elnököt, aki ünnepi beszédében a 120 évvel ezelőtti első újkori olimpiáról emlékezett meg, majd köszöntötte a legidősebb élő magyar olimpiai bajnokot, Keleti Ágnest. „Volt abban valami sorsszerű, hogy az első olimpiai első versenyszámának első sportolója az egyes rajtszámú Szokolyi Alajos volt. Tudniuk kell az olimpikonoknak, hogy személyes sikereikkel a magyar nemzet minden tagjának örömet szereznek. Azt kívánom, hogy Rióban minél többször láthassuk a magyar zászlót, és minél többször szólhasson a Hajrá, Magyarok!”

Az Irie Maffia együttes előadta a Bajnok című dalt, majd levetíteték a Győztes pillanatok című kisfilmet, mely a magyar olimpiai bajnokokat mutatta be fotók és korabeli kommentátorok segítségével. Bemutatták Deniz Halhatatlanok című dalát is, melynek klipjében több riói olimpikon is szerepel – a szám célja az ő buzdításuk.

Bemutatták a riói formaruhát és az adidas-kollekció több darabját is, köztük a pódium-, az edzés- és olimpiai faluviseletet. Borkai Zsolt névre szóló adidas pólókat adott át a jelenlévő olimpiai bajnokoknak: Kovács Ágnesnek, Schmitt Pálnak és Keleti Ágnesnek. Mint azt korábban megírtuk, a MOB és az adidas közös akciójában minden olimpiai bajnokunk kap névre szóló pólót.

Szikora Róbert az Olimpiai dalt énekelte el, közben a riói Magyar Csapatot mutatták be egy fotósorozat segítségével. Utána a Győri Balett táncművészei adtak olimpia-centrikus bemutatót, majd a mindössze 10 éves Boros Mihály zongoraszólója következett: egy-egy Liszt Ferenc- és Bartók Béla-műből adott elő részletet.

A showműsor után következett az olimpiai fogadalomtétel, melyhez a színpadra szólítottak négy-négy női és férfi olimpikont: Douchev-Janics Natasát, Földházi Zsófiát Kapás Boglárkát, Keszthelyi Ritát, Marosi Ádámot, Cseh Lászlót, Mike Róbertet és Varga Dánielt. A magyar zászlót Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó (2000) adta át Varga Dánielnek. Az olimpiai esküt a két öttusázó, Földházi Zsófia és Marosi Ádám mondta előre, őket a nézőtéren mintegy 80 riói olimpikon követte.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára Márai Sándor egykori író szavait elevenítette fel a tiszteletről és a példamutatásról. „Az olimpia nemcsak egy verseny a sok közül, nemcsak egy győzelem vagy egy vereség. Sportolóink megmutatták, hogy nemzetünk elhivatott. A magyar olimpiai eredmények jól tükrözik a tehetséget, szorgalmat és erős hitet. Bár létszámban nem tartozunk a legnagyobb nemzetek közé, de tetteink oda emelnek minket.”

Pálúr János orgonaművész eljátszotta a Himnuszt amolyan záróakkordként, majd felhúzták a magyar zászlót. A fogadalomtételt követően került sor a hagyományoknak megfelelően a csapatgyűlésre, amelynek elején a COOP igazgatóságának elnöke, Csepeli Lajos átadta Borkai Zsoltnak az üzletlánc két hónapon keresztül, hajrászalagokon összegyűjtött szurkolói jókívánságait. A „Küldjünk egy nagy hajrát” programsorozat immár a negyedik olimpiai ciklusban került megrendezésre, idén 130 helyszínen aktív és korábbi évek legendás olimpikonjai közreműködtek a buzdító üzenetek gyűjtésében. Ugyancsak a csapatgyűlésen kapták meg az olimpikonok a COOP Kabalacsapat figuráit, így a szalagok mellett a szurkolókat is „magukkal vihetik” Rióba.

A Rióba utazó Magyar Csapat összetételét ide kattintva tekinthetik meg.

(MOB/IM, fotó: MOB/Szalmás Péter)