Úszó ob Kaposváron

Úszóink 10 olimpiai távon már biztosan indulhatnak a párizsi olimpián

2023. 04. 24.
Megosztás

Kaposváron 9 úszónk szárnyalta túl az olimpiai kvalifikációs szintidőt a magyar bajnokságon. Birkózásban 6 érmet, köztük egy aranyat gyűjtöttek be sportolóink a zágrábi kontinensbajnokságon. A női vízilabdázók a harmadik pozícióból kvalifikálták magukat a Long Beach-i Szuperdöntőre. Pigniczki Fanni két szeren pontszerző helyen végzett a bakui világkupán. Valter Attila két egynapos versenyt is teljesített az elmúlt héten. Súlyemelésben több junior emelőnk javított korosztályos országos rekordot. A triatlonos Kovács Zsófia hetedik a Fülöp-szigeteken.

Úszó ob
MTI/Derencsényi István

Úszás. Szerdától szombatig rendezték a kaposvári Csik Ferenc uszodában a 125. jubileumi magyar úszó bajnokságot. A tét kettős volt, egyrészt már teljesíteni lehetett az olimpiai kvalifikációs szintidőt, illetve a fukuokai világbajnokságra is lehetett kvalifikációt szerezni.

A nyitónapon Rasovszky Kristóf (14:55.46) és Betlehem Dávid (14:59.65) parádézott a medencében. Simán megúszták az olimpiai kvalifikációs szintet 1500 gyorson, ami az új szabályok szerint gyakorlatilag kvótát ér a 10km-es nyiltvízi viadalra is. (Ehhez a medencés 800 vagy 1500m-en rajthoz kell állni az olimpián). Sebestyén Dalma (2:11.48) joggal bosszankodhatott, hiszen egyetlen századdal maradt el a párizsi szinttől 200m vegyesben.

Csütörtökön felpörgött az olimpiai úszócsapat „bővítési folyamata”. A második napon négy újabb versenyző teljesítette a párizsi kvalifikációs szintet: Milák Kristóf (1:52.58) pályafutása során 12-szer úszott 1:53-on belül 200 pillangón, klubtársa Márton Richárd (1:55.62) is szintidőn belül teljesített. Kovács Benedek Bendegúz 100 háton (53.67) és Késely Ajna 400 gyorson (4:06.35) is csatlakozott a szintesek közé. Szabó Szebasztián pedig korábbi szintidejét javította meg 50m gyorson (21.82).

Öt újabb olimpiai szint volt a zárónap termése. Kovács Benedek Bendegúz a világ idei második legjobbjával (1:56.11) győzött 200 háton (az első idő pedig Kós Huberté). Telegdy Ádám szintén teljesítette a szintet (1_57.35), akárcsak ugyanezen a távon Szabó-Feltóthy Eszter (2:08.85). „Párizsi időt” úszott Betlehem Dávid 800m gyorson (7:49.59). Milák Kristóf 100 pillangón (50.80) természetesen olimpiai szinttel is megerőltetés nélkül nyert. Így 5 nap alatt 7 férfi és 2 női olimpiai távon sikerült párizsi indulási időt elérni.

A bajnokság zárultával a MÚSZ elnöksége elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, így 12 férfi és 11 női úszó részvétele vált biztossá a fukuokai világbajnokságon. Sós Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta: a jelenlegi névsorban szereplők biztos indulók valamennyi megjelölt távon. Őket már kiütni nem lehet, csupán csatlakozni hozzájuk, vagy helyükre lépni, ha valamelyik számot nem vállalják. Ahol még csak egy versenyző úszott szintet, vagy mindkét hely üres, ott júniusig van lehetőség a fukuokai kvalifikáció teljesítésére. A szakember megjegyezte, a 4x100 és 200 méteres férfi gyorsváltók esetében még gondolkodik plusz versenyzőn, utóbbiban ugyanis nem feltétlenül szeretné, ha Milák Kristófnak a programja mellett még az előfutamban is vízbe kellene ugrania.

A 23-ak névsora:

férfiak:

50 m gyors: Szabó Szebasztián
100 m gyors: Milák Kristóf, Németh Nándor
200 m gyors: Milák Kristóf, Németh Nándor
400 m gyors: Rasovszky Kristóf, Holló Balázs
800 m gyors: Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf
1500 m gyors: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid
50 m pillangó: Szabó Szebasztián
100 m pillangó: Milák Kristóf, Kós Hubert
200 m pillangó: Milák Kristóf, Márton Richárd
50 m hát: Székely Áron
100 m hát: Kovács Benedek, Kós Hubert
200 m hát: Kovács Benedek, Kós Hubert
200 m vegyes: Kós Hubert, Zombori Gábor
400 m vegyes: Holló Balázs, Verrasztó Dávid

nők:

50 m gyors: Senánszky Petra
100 m gyors: ?
200 m gyors: Pádár Nikolett, Késely Ajna
400 m gyors: Késely Ajna, Fábián Bettina
800 m gyors: Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória
1500 m gyors: Mihályvári-Farkas Viktória, Flück Nóra
50 m pillangó: ?
100 m pillangó: ?
200 m pillangó: Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna
50 m hát: ?
100 m hát: ?
200 m hát: Szabó-Feltóthy Eszter, Burián Katalin
200 m vegyes: Sebestyén Dalma
400 m vegyes: Mihályvári-Farkas Viktória, Jakabos Zsuzsanna

RTM 9388 2

Ligeti Dániel

MBSZ/Róth Tamás

Birkózás. Zágráb adott otthont a kontinensbajnokságnak, ahonnan a magyar csapat 1 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzéremmel tért haza. Örvendetes, hogy mindhárom fogásnem képviselői is szereztek 2-2 érmet.

Kronológiai sorrendben a szabadfogásúak kezdték a sort. Az oroszként az Eb-dobogó mindhárom fokán álló, tavaly már magyar színekben Eb-2., vb-5. Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) bronzmérkőzést vívott az olasz Benjamin Konrad Honisszal. Az Egyesült Államokból honosított riválist idén februárban a nemzetközi szövetség (UWW) egyiptomi rangsorviadalán, az Ibrahim Musztafa-emlékversenyen már legyőzte 8-0-ra, így esélyesebbnek számított. Ezúttal is jobban kezdett, két szép mögékerüléssel 4-0-ra elhúzott, majd a szépítést követően egy újabbat két lábnál pörgetéssel folytatott (10-2). S bár a végére elfáradt, maradt még az előnyéből (10-6).

Az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg) szintén a harmadik helyért küzdött a görög színeket képviselő, U23-as vb-2. Azamat Hoszonovval. A 33 éves szombathelyi kiválóság némi „altatás” után passzivitási ponttal, egy remek mögékerüléssel és pörgetéssel 5-0-s előnyre tett szert. A második menet elején szépített a rivális, de Ligeti egy jó ütemű kitolással lezárta a mérkőzés érdemi részét (6-2). Hosszú és eredményes pályafutása során ez már az ötödik kontinensbajnoki medáliája.

RTZ 2017

Bognár Erika

MBSZ/Róth Tamás

A nők versenyén a döntőig menetelt Bognár Erika (55 kg). Ott a címvédő román Andreea Ana ellen esélytelenebbnek számított, noha az idei nemzetközi edzőtáborokban már megszorongatta őt. Ezúttal sokáig jól tartotta magát, a félidőben egy gáncsos támadással 2-0-ra vezetett a rivális. Aztán viszont nőtt a különbség, jó ütemű lábra menésekkel, orsóval a végén 8-0-ra nyert Ana, így a 23 éves magyar lány ezüstérmet szerzett.

RTM 9908

Orsós Sztálvira

MBSZ/Róth Tamás

Az oroszként háromszoros Eb-győztes, apai ágon magyar származású Orsós Sztálvira (53 kg) negyedik kontinensbajnoki címéért mérkőzhetett, immár magyar színekben. Ellenfele a címvédő svéd Emma Malmgren volt, aki ellen 1-0-ra vezetett, de aztán egy ellenakciónál beszorult a lába az orsóba, s máris 8-1 oda. Orsós lecsavarással szépített és hajszál híján betusolta a skandinávot, de végül 9-3-ra kikapott és ezüstérmes lett.

RTZ 5017

Lévai Zoltán

MBSZ/Róth Tamás

Kötöttfogásban két magyar birkózó küzdhetett éremért a szombat esti helyosztókon. A vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) bronzmérkőzése elmaradt, mivel ellenfele az U23-as Eb-1. és vb-2. moldovai Alexandrin Gutu a vigaszági győzelmekor megsérült, s nem került olyan állapotba, hogy kiállhasson honfitársunkkal.

RTZ 5134 3

Takács István

MBSZ/Róth Tamás

A vb-5., U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István (87 kg) négy szép győzelemmel a háta mögött, 22 évesen pályafutása első felnőtt világversenyes fináléját vívta, a vb-3. török Ali Cengiz ellen. Jól kezdődött, intés után megemelte riválisát, de az gáncsgyanúsan védekezve kontrázott. A magyar challenge sikertelen volt, a szünetben a török vezetett 2-1-re. Aztán jött egy remek magyar mögékerülés és egy már szankcionált török szabálytalanság (mezhúzás), máris 5-2 ide! S maradt is így, Takács István Európa-bajnok lett! Birkózóinkra legközelebb a május 13-i országos bajnokság vár, júliusban hazánk rendezi a nemzetközi szövetség (UWW) rangsorversenyét (Ranking Series) mindhárom szakágban, az év fő eseményére, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra szeptemberben, Belgrádban kerül sor.

DIM 7856
Dimitris Lampropoulos

Vízilabda. Lezárult a női világkupa legjobbjainak selejtezője, a csapatok Rotterdam után Athénban gyűrték egymást. A magyarok az Egyesült Államok elleni találkozón az első két negyedet után 2 gólos hátrányba kerültek. A harmadikat viszont megnyerték, de a befejező játékrészben nem bírt egymással a két válogatott. A végén maradt az egy gólos amerikai siker.

Egyesült Államok - Magyarország 10-8 (3-2, 2-1, 2-3, 3-2)
Gólszerzők: Mussalman 2, Bonaguidi 2, Raney 2, Ausmus 2, Steffens, Prentice, ill. Gurisatti 3, Leimeter 2, Parkes, Tiba, Vályi

A hollandok elleni összecsapáson az első negyed egy gólos magyar előnnyel zárult. A további három negyedben viszont egyik válogatott sem tudott előnyt szerezni, így a magyarok az egy gólos győzelemmel visszavágtak a rotterdami világkupa-selejtezőn elszenvedett vereségért.

Hollandia - Magyarország 11-12 (4-5, 3-3, 2-2, 2-2)
Gólszerzők: Sleeking 4, van de Kraats 2, L. Rogge 2, van der Weijden, Sevenich, Keuning, ill. Szilágyi 4, Parkes 2, Rybanska 2, Gurisatti, Garda, Leimeter, Vályi

A tornát befejező összecsapáson a válogatott remek játékkal 13-3-ra kiütötte Olaszországot, így ezen a tornán is 2-1-es mérleggel zárt a Bíró Attila irányította gárda..

Olaszország - Magyarország 3-13 (1-4, 1-6, 0-1, 1-2)
Gólszerzők: Marletta, Avegno, Picozzi, ill. Hajdú 3, Parkes 2, Rybanska 2, Gursatti 2, Vályi, Tiba, Leimeter, Garda

Folytatás a júniusi, Log Beach-i Szuperdöntőben, ahol a négy közé jutásért majd Görögországgal csatáznak.

Tokió 2020  Ritmikus gimnasztika - Pigniczki Fanni
MTI/Czeglédi Zsolt

Ritmikus gimnasztika. Pigniczki Fanni összetettben 121.750 ponttal zárta a bakui világkupaversenyt, ezzel a bravúros 10. helyen zárt. Két szeren labdával és karikával bejutott a szerfináléba. Az előbbi szeren 30.750 pontot kapott gyakorlatára a fináléban, amely a hatodik helyhez volt elegendő. Ezt követte a labda, ahol 31.400 egységgel zárt az olimpikon, amely szintén a hatodik pozíciót jelentette Fanninak.

Valter egy napos
Facebook/Valter Attila

Kerékpár. Valter Attila két egynapos versenyen rajthoz állt az elmúlt héten. A magyar kerekes fantasztikusan versenyezve az előkelő tizenegyedik helyen végzett a Fleche Wallon egynapos versenyen, amivel 56 UCI világranglistapontot kasszírozott. A hétvégi Liège-Bastogne-Liège távon 3 perc 53 másodperces hátránnyal lemaradva a győztestől a 26. helyen ért a célba.


Kovacs Zsofia triatlon 960px
Triathletes/Facebook

Triatlon. A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Kovács Zsófia hetedik lett a triatlonosok Fülöp-szigeteken rendezett Ázsia-kupa-viadalán. A verseny eredményközlő oldala szerint a 35 éves sportoló 59:23 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló sprinttávot.

(MOB-Média, összeállítás)