Úszók, öttusázók, tornászok, birkózók szállították a jó eredményeket hétvégén

Úszók, öttusázók, tornászok, birkózók szállították a jó eredményeket hétvégén

2018. 10. 01.
Megosztás


Szeptember utolsó hétvégéjén is kitettek magukért a magyarok az olimpiai sportágakban. versenyzőink hozták az érmeket úszásban, tornában, öttusában és birkózásban is. Hétvégi összefoglalónk következik.

Úszás. Az úszók eindhoveni rövidpályás világkupa-állomásán a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka pénteken 100 méter vegyesen és 200 méter pillangón, szombaton 400 méter vegyesen, vasárnap pedig 200m vegyesen állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A három nap folyamán további két bronzéremmel gazdagította érem kollekcióját. Katinka mellett a magyarok közül Verrasztó Dávidnak sikerült érmet szereznie, 400 méter vegyesen a szám kétszeres világbajnoka a japán Szeto Daija mögött másodikként ért célba. Csütörtöktől a Duna Arénában folytatják világkupaversenyüket az úszók.

Torna. Kiválóan szerepeltek a magyar tornászok a párizsi Challenge Világkupa szerenkénti döntőiben, Vecsernyés Dávid ezüstérmes lett, Babos Ádám a pontszerző negyedik helyet szerezte meg, míg Fehér Nóra hetedik lett. A Nóra talajon eredetileg a kilencedik pozícióban végzett a selejtezőben, és első számú tartalék volt, de a francia versenyző még szombaton visszamondta a finálét, így Fehér vasárnap is bemutatkozhatott. Talajgyakorlatára 12.050 pontot kapott, ezzel az előkelő hetedik helyen zárt.

Birkózás. Macedónia fővárosában, Szkopjéban rendezték az idei szabadfogású veterán birkózó-világbajnokságot. A magyar küldöttség nagyszerűen szerepelt, Mráz Zoltán (88 kg, B kategória) és Hatos Gábor (88 kg, A) arany-, Lakatos Győző (88, D) ezüst-, Sipeki Károly (88, C) és Kléber István (62, D) bronzérmet szerzett. A legnagyobb érdekesség az olimpiai és vb-harmadik, Eb-második Hatos szereplése, hiszen ő, miután nem tudta tartani a 74 kilót, egyszer már abbahagyta a birkózást, s edzőnek állt. Aztán visszatért a szőnyegre, olyannyira, hogy idén kivívta a szereplést az októberi budapesti világbajnokságon a szabadfogású 92 kilósok között. Ennek főpróbájaként lett veterán vb-győztes iráni, orosz és grúz riválisa felülmúlásával a hamarosan 35 éves klasszis.

Az U23-as világbajnokságra készülő kötöttfogású válogatott Szerbiában a Ljubomir Ivanovics Gedzsa-emlékversenyen vett részt. A viadalról a Lévai Zoltán és Fodor Zoltán vezette alakulat öt éremmel tért haza, a csapatpontversenyben a harmadik helyen végzett. Kovács Bence (63 kg), Losonczi Dávid (82 kg) és Vitek Dáriusz (87 kg) második, Kovács Bence (55 kg) és Papp Bertalan (87 kg) harmadik lett.

Asztalitenisz. Póta Georgina a nyolcaddöntőben búcsúzott a női asztalitenisz világkupán, a kínai Csengtuban. A világranglistán 36. magyar játékos – hasonlóan a tavalyi viadalhoz –- a torna negyedik kiemeltjével, a nemzetközi szövetség rangsorában nyolcadik tajvani Cseng I-csinggel találkozott a nyolc közé jutásért. Egy évvel korábban az ázsiai nagy csatában, 4:3-ra nyert, most ennél simább volt a mérkőzés. A legjobb nyolc mezőnyét szinte csak ázsiai játékosok alkotják, az egyetlen kivételt az osztrák Sofia Polcanova jelenti.

Öttusa. Két magyar éremmel zárult a BHSE sporttelepén zajló 46. katonai öttusa-világbajnokság. A nőknél Kovács Sarolta ezüst-, a férfiaknál Marosi Ádám bronzérmet szerzett. Az eseményen a Nemzetközi Katonai Sportszövetség és a Nemzetközi Fair Play Bizottság közös fair play-díját az olasz Matteo Cicinelli kapta a fair play szellemiségével megegyező cselekedetéért.

Kézilabda. A decemberi Európa-bajnokságra készülő női kézilabda-válogatott Győrben felkészülési mérkőzésen pénteken 29–25-re legyőzte Montenegró válogatottját. A szombati második találkozón viszont az ellenfél bizonyult jobbnak 19-23 arányban.

Tenisz. Babos Tímea 12 helyet rontva a 68., míg Stollár Fanny 27-et ugorva a 131. a női teniszezők legfrissebb világranglistáján, melyen Babos párosban továbbra is világelső. A férfiaknál az élcsoport nem változott, Fucsovics Márton két pozíciót rontva a 45. helyen áll.

Kerékpár. Innsbruckban rendezték az országúti kerékpárosok világbajnokságát. Az U23-as férfiak versenyét 1996 óta rendezik meg. A magyarok közül Peák Barnabás a 31. helyen végzett, Valter Attila a 65., míg Dina Márton a 87. lett.

Ultrafutás. Nem olimpiai versenyszám ugyan, de mindenképp megsüvegelendő teljesítmény: a nők mezőnyében Maráz Zsuzsanna nyerte a Spartathlon elnevezésű 246 kilométeres ultrafutó versenyt. Az Athén és Spárta között 1983 óta minden szeptember utolsó péntekén megrendezett versenyen - a világ leghíresebb és egyik legnehezebb ultramaratonján - az esztergomi sportoló 27:4:28 óra alatt teljesítette a távot, és a férfiak közül is csak 16-an tudták megelőzni, köztük volt a negyedik helyezett Bódis Tamás.

(MOB-összeállítás, fotó: MOB/Szalmás Péter)