Üzbég-magyar együttműködés a láthatáron

Üzbég-magyar együttműködés a láthatáron

2022. 09. 16.
Megosztás


Üzbég partnerével tárgyalt pénteken a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése. A felek a kapcsolatfelvétel tükrében áttekintették a magyar sportirányítási modellt, a MOB szerepét, feladatait, valamint kitértek a sport területére vonatkozó együttműködés lehetőségére is.

Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba sportigazgató fogadta az ázsiai delegációt, tagjai közt Murod Ismailov üzbég sportminiszter-helyettest, Oybek Kasimovot, az Üzbég Olimpiai Bizottság főtitkárát és Ulugbek Abdukakharovot, az Üzbég Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjét.

„Üzbég partnereink az elmúlt évtized sportinfrastruktúra-fejlesztését, valamint a magyar sportirányítási és sportfinanszírozási modellt, a sportban megvalósuló programokat, támogatási rendszereket szerették volna megismerni. Ennek érdekében felkeresték a sportért felelős államtitkárságot és a külügyminisztériumot is. Tájékoztatónkban hangsúlyoztuk, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság folyamatosan együttműködik az államtitkársággal, amellyel igen jó a kapcsolatunk. Folyamatosak a konzultációk, tíz-, nyolc- és négyéves időszakokban gondolkozunk. Elmondtuk, hogy olimpiai ciklusonként a téli EYOF-tól az Európa Játékokon és ifjúsági olimpiákon keresztül a nyári olimpiákig 11 olimpiai jellegű multisporteseményen vagyunk érintettek. Elmagyaráztuk, hogy évdizedekre visszatekintő statisztikákból, adatbázisokból dolgozunk. A MOB a források felosztásában, szakmai javaslattételekkel is segíti a sportot felügyelő állami apparátust, mindezek egyik pillére, alapja a MOB versenysport-stratégiája. Érdeklődéssel fogadták az életjáradékkal, ösztöndíjrendszerünkkel – Gerevich-, Sportcsillagok – kapcsolatos tájékoztatásunkat is. Elmondták, hogy hasonlóan hozzánk, az üzbég ötkarikás szervezet is szorosan együttműködik az ottani kormányzat sportirányításával” – ismertette Fábián László a találkozót követően.

A MOB főtitkára a lehetséges együttműködésre is kitért. „Körvonalaztuk egy esetleges jövőbeni egyöttműködés lehetőségeit. Ők nagyon érdeklődtek a sikersportágaink, a kajak-kenu, úszás, vízilabda iránt, nekünk esetleg a küzdősportokban, birkózásban, judóban lehetnek segítségünkre. Közös edzőtáborokban, versenyekben, időszaki edzőcserékben gondolkodhatunk. Következő lépés az opeartív terv kidolgozása lehet.”

A megbeszélésen részt vett Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának és a MOB elnökségének tagja, valamint Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője. „A magyar külügy is nyitott az üzbég-magyar közös munka iránt” – jegyezte meg Fábián László.

Az üzbég küldöttség tagjai a megbeszélés végén meghívták a MOB vezetését a közelgő taskenti judo-világbajnokságra.

(MOB; fotó: MOB/SZP, VF)