Valter1

Valter Attila biztató eredménnyel fejezte be az év első versenyét

2023. 02. 27.
Megosztás

Valter Attila negyedik lett a spanyolországi 4 szakaszos országúti kerékpárversenyen. A varsói European Open judoviadalon két ezüstérmet szereztek versenyzőink. Két magyar birkózó szerzett bronzérmet a nemzetközi szövetség (UWW) rangsoroló sorozatának második állomásán. Siklósi Gergely az ötödik helyen végzett a vívók heidenheimi világkupa-viadalán. A férfi kosárlabda-válogatott negyedik lett vb-selejtező csoportjában. Póta Georgina az Európa Top 16-verseny nyolcaddöntőjében búcsúzott a további küzdelmektől.

Valter22

Valter Attila és a verseny győztese a dán Jonas Vingegaard.

Valter Attila/Facebook

Kerékpár. Valter Attila karrierje első versenyén szerepelt a Jumbo-Visma színeiben a 2.1-es besorolású spanyolországi O Gran Camino, 4 szakaszos viadalon.
Az első szakaszt mintegy tizenhat kilométerre a céltól megállították a heves havazás miatt. A második és harmadik szakasz kiválóan sikerült Valterék számára. Vasárnap egy mindössze 18,1 kilométeres, síknak ugyan nem mondható, de túlságosan komoly szintet sem tartalmazó egyéni időfutammal fejeződött be a viadal. Valter Attila a 8. helyen zárta a verseny utolsó szakaszát, ezzel összetettben a negyedik helyen végzett, amellyel hatvan UCI világranglista pontot szerzett. A magyar kerekest legközelebb a március 4-i, Strade Bianche klasszikuson láthatjuk. A versenyt Attila csapattársa, a Tour de France győztes Jonas Vingegaard nyerte.

„5 másodperccel lemaradtam végül az összetett dobogóról, de teljesen elégedett lehetek a tegnapi harmadik hely után egy top 10-es időfutammal is, hiszen nagyon keveset készültem ezzel a bringával. Ezen természetesen változtatunk, de talán jobb is így, egy pici frusztráció extra motiváció tud lenni az edzéseken! " – írta Facebook-oldalán Valter Attila.

Gyertyas2023varso

Fotó: judoinfo.hu

Judo. A hétvégén a lengyel fővárosban rendeztek olimpiai kvalifikációs versenyt. A varsói Arena sportcsarnokban a European Open-viadalon öt kontinens negyvennégy országának több mint négyszáz judósa adta le a nevezését, tizenhárom magyar részvételével. Honfitársaink közül Pongrácz Bence (88 kg) és Gyertyás Róza (52 kg) ezüstérmet szerzett. A mieink még egy ötödik és két hetedik helyezést is begyűjtöttek. Az olimpiai kvalifikációs sorozat már az előttünk álló hétvégén folytatódik: Üzbegisztán fővárosában Taskentben rendeznek Grand Slam-tornát, amelyen a tervek szerint a magyar válogatott tagjai is tatamira lépnek.

Orsos Sztalvira Alexandria

Fotó: birkozoszov.hu

Birkózás. Az egyiptomi Alexandriában rendezték a nemzetközi szövetség (UWW) rangsoroló sorozatának (Ranking Series) következő állomását, az Ibrahim Musztafa-emlékversenyt mindhárom szakág részvételével. Szombaton két honosított magyar birkózó léphetett a dobogóra a rangos megmérettetésen. Az idén hozzánk érkező, oroszként háromszoros Eb-győztes Orsós Sztálvira (női 53 kg) – akinek a nagyapja magyar – az egyiptomi Abdelzaher, a vb-2., Eb-3. moldovai Leorda és az Eb-győztes svéd Malmgren felülmúlása után az elődöntőben kikapott a kínai Dengtől, de a bronzmérkőzésen megverte az ifjúsági olimpiai bajnok, U23-as Eb-2. és vb-3. német Blayvast. A színeinkben tavaly Eb-ezüstérmes, vb-5., oroszként kontinensbajnok Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, szabadfogás) az indiai Sahilt és a bahreini Tazhudinovot győzte le, de nagy csatában alulmaradt a vb-2. szlovák Tsakulov ellen, majd az olasz Honist simán verve ő is dobogóra állhatott.

Doh siklosi1

Fotó: FIE/Augusto Bizzi

Vívás. A hétvégén férfi párbajtőr-világkupa viadalt rendeztek a németországi Heidenheimben. Az egyéni csatározások során Siklósi Gergely egészen a negyeddöntőig menetelt, de ott a kazah Kurbanovtól 12:15 arányú vereséget szenvedett. A többi magyarnak nem sikerült igazán a versenynap, egyedül Nagy Dávid tudott győzni a főtáblán, de a 32 között ő is Kurbanovtól szenvedett vereséget. A további három főtáblás magyar, Koch Máté, Andrásfi Tibor és Fenyvesi Csaba a legjobb 64 között búcsúzott. A csapatversenyen az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott kétszer is egyetlen tussal maradt alul riválisától. Előbb a lengyelek törtek borsot a magyarok orra alá a 27:28-arányú győzelmükkel a nyolcaddöntőben, majd az alsó ág első összecsapásán az amerikaiak szintén minimális, 32:33 arányban jobbnak bizonyultak. Így a magyar gárda számára a 13-16. hely valamelyikének a megszerzése maradt vigasztalásként. Ott Izrael és Egyiptom sem okozott gondot a fiúk számára és a 13. helyen zárták a viadalt.

A tőrözők Kairóban szerepeltek világkupa-versenyen. A nőknél hárman, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra vívhatott a főtáblán, de közülük csak Kondricz léphetett tovább a 32 köze, de ott ő is búcsúra kényszerült. A férfiaknál négyen, Szemes Gergő, Tóth Gergely, Dósa Dániel és Mihályi Andor is ott lehetett a főtáblán, de mindegyikük számára az első találkozó jelentette a végállomást. A csapatversenyen a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Szemes Gergő, Tóth Gergely, illetve a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pöltz Anna alkotta válogatott egyaránt a 11. helyet szerezte meg.

61731 keller eilingsfeld hunbih

fotó: hunbasket.hu

Kosárlabda. Szépen búcsúzott a férfi válogatott a világbajnoki selejtezősorozattól. Hétközben a Litvánoktól elszenvedett 89-64 arányú vereség után reális esélye nem volt a válogatottnak kijutni a világbajnokságra – hiszen ehhez Montenegró veresége mellett egy 41 pontos győzelemre volt szükség –, viszont egy minimum 6 pontos győzelemmel megelőzhettük riválisunkat, miután a mieink tavaly novemberben 5 pontos vereséget szenvedtek Szarajevóban. A bosnyákoknak egyszerűbb volt a képlet, ők egy győzelemmel és egy montenegrói vereséggel juthattak ki a vb-re. A magyar válogatott a második és negyedik játékrészt megnyerve 10 pontos sikert aratott, így a K csoport 4. helyén végzett. A csoportból Franciaország, Litvánia és Montenegró harcolta ki a világbajnokságon való részvétel jogát.

Magyarország - Bosznia-Hercegovina: 87-77 (19-23, 27-14, 17-23, 24-17)

Pota georgina szingapur jpg

Fotó: asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A betegség után asztalhoz álló Póta Georgina pályafutása tizenkettedik Európa Top 16-versenyének nyolcaddöntőjében négy játszmában vereségett szenvedett a német Nina Mittelhamtól. Póta betegséggel küzdött a héten, így az sem volt biztos, hogy játszani tud a kontinens legjobb játékosait felvonultató versenyen. Végül ígéretéhez híven elutazott a festői környezetben fekvő svájci városba. Német ellenfele alapembernek számít hazája válogatottjában. Gina a szetteken belül – az utolsót leszámítva – egyenrangú ellenfele volt Mittelhamnak, olyannyira, hogy az első három játszmában rendre a minimális két pont döntött a német javára.

Mittelham (német)–Póta Georgina 4:0 (9, 9, 15, 3)

(MOB-összeállítás)