Varga János nevét viseli az abonyi birkózócsarnok

Varga János nevét viseli az abonyi birkózócsarnok

2022. 08. 26.
Megosztás


A Varga János Birkózócsarnok átadójára 2022. augusztus 20-án került sor a Pest megyei városban. Az esemény díszvendége volt a névadó, Varga János, a Nemzet Sportolója, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó, Abony Város Díszpolgára, az Abonyi Birkózó Club tiszteletbeli elnöke.

A létesítmény avatásán ünnepi beszédet mondott Pető Zsolt, Abony város polgármestere; Földi László országgyűlési képviselő, Cegléd város volt polgármestere; Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége elnöke; Lőrinczy László, az Abonyi Birkózó Club elnöke és Jocha Károly, újságíró. A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára; a bajnok szeretett klubja, a Budapesti Honvéd SE képviseletében Kunszt Gábor, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke vett részt az avatáson.

A beszédekben elhangzott, hogy 2021. szeptember 23-án, a munkaterület átadásával kezdődött meg a városi birkózóterem építési beruházása. A sportlétesítmény alapkövét 2021. október 8-án tették le ünnepélyes keretek közt. 2022. augusztus 11-én délelőtt történt meg a birkózócsarnok műszaki átadás-átvétele. A sportlétesítmény az előírtaknak megfelelően, remek minőségben, határidőre megépült. Az idei, augusztus 20-ai abonyi ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye volt a beruházás átadója.

Az abonyi közösség nagyon tiszteli és becsüli Varga János birkózót, a Nemzet Sportolóját, így nem is volt kérdés, hogy kiről nevezzék el az új birkózócsarnokot. Az abonyiak régi vágya válhatott valóra, hiszen a város egyik sikersportága, a birkózás végre méltó körülmények között folytathatja nagyszerű utánpótlásnevelő és versenysporttal kapcsolatos tevékenységét. Nem csak az Abonyi Birkózó Club számára volt történelmi jelentőségű az új csarnok megépítése, hanem a városvezetés is régóta elkötelezett a méltán népszerű sportág mellett, mely több, mint 60 éves hagyományokkal rendelkezik Abonyban. Abony Város Önkormányzata az utóbbi években folyamatosan próbálta megteremteni az anyagi fedezetét annak, hogy a modern kor igényeinek mindenben megfelelő birkózó létesítménnyel gazdagodjon a település. A tavalyi évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntésének értelmében kiegészítették a korábban már megítélt támogatást, így végre elegendő forrás állt rendelkezésre.

Az új csarnok a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarán, Varga János volt iskolájában épült meg, mellyel az oktatási intézmény diákjai is gazdagodnak, hiszen ők is új, korszerű létesítményben sportolhatnak a tanórákon. A beszédek elhangzása, az elismerések, emléktárgyak átadása után került sor a birkózócsarnok előtt Varga János mellszobrának felavatására, majd pedig a csarnok ünnepélyes átadására, a szalag átvágására.

Az ünnepélyes avatás után a helyi és az Abonyban edzőtáborozó, felvidéki, erdélyi és vajdasági birkózó fiatalok bemutatóját tekinthették meg a meghívottak, a tényleg nagyon szép és praktikus csarnokban. A névadóhoz méltó ünnepség állófogadással és kötetlen, baráti beszélgetéssel zárult.

(MOB-MOA/GyB; fotó: MTI/Mészáros János, Facebook/Németh Szilárd)