A hétvégi világkupán induló Vass Dóra már Rióban gondolkodik

Vass Dóra: Amit Magyarországon a sportágban el lehet érni, azt már elértem

2015. 06. 30.
Megosztás

A ritmikus gimnasztikázó Vass Dóra az Európa Játékokon egyéni összetettben a 20. helyen végzett. A sportoló 2007-ben járt először az azeri fővárosban, azt mondja, a város nagy változáson ment keresztül azóta. Célja a riói kvalifikáció. A mob.hu-nak arról is beszélt, sportágában nagy nemzetközi versenyen az első tíz hely sportdiplomácia és aktuális teljesítményfüggő.

"Amikor 2007-ben először voltam Bakuban, még nem hasonlított európai városhoz, azóta nagy változáson ment át a városkép, európai szintűvé nőtte ki magát, szinte rá sem lehet ma ismerni korábbi önmagára" - hangsúlyozta a háromszoros vébéfinalista, 35-szörös magyar bajnok sportoló, aki eredményeiről is beszélt.

"A 12. és 25. hely között próbálom megtalálni a saját helyem, megvannak azok a versenyzők, akiket hasonló színvonalúnak tartok, mint én magam, és velük próbálom meg felvenni a versenyt. Az oroszokkal, ukránokkal hiába is próbálnám, nem működne. Ebben a sportágban azt gondolni, hogy meg tudjuk verni az oroszokat, az szerintem irreális dolog. Vagy így fogja fel valaki, vagy nagyon hamar abbahagyja. Ennek ellenére számos világversenyen el lehet indulni, be lehet kerülni az Európa top 20-ba, ami azért előkelőnek számít" - mondta, majd hozzátette, pontozásos sportágról van szó, "egy nagy nemzetközi versenyen az első tíz hely sportdiplomácia és aktuális teljesítményfüggő".

A ritmikus gimnasztikázó arról is beszélt, legnagyobb célja kvótát szerezni a riói olimpiára. "Tizenötöt osztanak ki a stuttgarti világbajnokságon szeptemberben, és még hatot a jövő évi áprilisi tesztversenyen. Nekem reálisan utóbbira lehet esélyem. Úgy gondolom, az edzés mennyisége és minősége megfelel ennek a szintnek, természetesen versenyen kellene még jobban teljesítenem, ami elmarad az edzettségi szintemtől. Ennek mentális okai lehetnek, ez volt most Bakuban is, látszott a rontásaimon is. Azon dolgozom, hogy a világbajnokságon fejben maximálisan 'ott' legyek."

A Vass Dórával készült teljes interjút az alábbi képre kattintva hallgathatja meg.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)