001

Veretlenül olimpiai résztvevő a magyar női kézilabda-válogatott

2024. 04. 14.
Megosztás

A magyar női kézilabda-válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárómeccsén 37-28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett.

019
MOB Média/Szalmás Péter

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese annak tudatában lépett pályára a Főnix Arénában, hogy csupán négygólosnál nagyobb veresége esetén nem jut olimpiai kvótához. Ázsiai riválisát a nemzeti csapat eddigi 18 egymás elleni mérkőzésükön kivétel nélkül legyőzte, legutóbb 2019 márciusában egy siófoki barátságos mérkőzésen 33-21-re. A lelátón ott szurkolt a csapat sikeréért Gyulay Zsolt a MOB elnöke, Fábián László főtitkár, dr. Bartha Csaba operatív igazgató és Szabó Bence korábbi főtitkár is.

Kiharcolt és értékesített magyar hétméteres, illetve Böde-Bíró Blanka védése adta meg az alaphangot, ám a meccs elején mindkét oldalon sok volt a hiba támadásban és kevés gól esett. Negyedóra elteltével 9-4-re vezetett a nemzeti csapat. A továbbiakban a kezdősor kulcsjátékosai jól teljesítettek, labdaszerzések után érkeztek az üres kapus gólok, Böde-Bíró remekelt a kapuban, így a szünet előtt nem sokkal már kilenc gól is volt közte (17-8), végül hétgólos különbséggel vonulhattak pihenőre a felek.

A második félidő első tíz percében sok hibával tért vissza a csapat az öltözőből, miközben a bírók könyöklésért piros lappal kizárták Nagata Mikát a japán csapatból. Klujber Katrin és Győri-Lukács Viktória vezetésével aztán a pontatlanságok ellenére a 41. percben kialakult a tízgólos különbség (23-13), innentől pedig egy időre valóságos örömjáték vette kezdetét látványos megoldásokkal. A hajrára szinte teljes sorcserét hajtott végre Golovin, valamennyi játékosának lehetőséget adott, és bár a szigetországiak átmenetileg kicsit faragni tudtak lemaradásukból a friss erőkkel szemben, a magabiztos magyar sikert nem fenyegette veszély.
A mérkőzés legjobbja és legeredményesebbje Klujber Katrin lett 11 góllal, Győri-Lukács Viktória hatszor talált be, a csapatkapitány Böde-Bíró tíz, Janurik Kinga három japán kísérlet hárításával vette ki a részét a kvótaszerzésből.

019
MOB Média/Szalmás Péter

A kvótát megszerző csapat:

kapusok: Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga, Szemerey Zsófi
jobbszélsők: Faluvégi Dorottya, Győri-Lukács Viktória
jobbátlövők: Albek Anna, Klujber Katrin, Papp Nikolett
irányítók: Vámos Petra, Debreczeni-Klivinyi Kinga, Simon Petra
beállók: Bordás Réka, Füzi-Tóvízi Petra, Pásztor Noémi
balátlövők: Juhász Gréta, Kácsor Gréta, Kuczora Csenge
balszélsők: Márton Gréta, Szöllősi-Schatzl Nadine

A női kézilabdacsapat kvótaszerzésével (14 + 3 tartalék) az olimpiai csapat létszáma már 150 sportoló.

1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A férfiak márciusban, Tatabányán szerezték meg a párizsi repülőjegyet. A nők nyolcadszor lesznek tagjai az ötkarikás torna mezőnyének, legjobb eredményük a 2000-es ezüstérem, legutóbb a tokiói játékokon a negyeddöntőben búcsúzva hetedikként zártak.

A magyar női kézilabda-válogatott biztosan nem játszik az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele.

A kalapokat a nemzetközi szövetség honlapján hozták nyilvánosságra vasárnap este, mivel utolsóként a magyar válogatott is megszerezte a kvótát Japán 37-28-as legyőzésével Debrecenben. A csoportkör sorsolására kedden 17.30-tól kerül sor Párizsban.

A női kézilabdatorna sorsolási kalapjai:
1. Norvégia, MAGYARORSZÁG
2. Hollandia, Németország
3. Szlovénia, Spanyolország
4. Svédország, Franciaország
5. Dánia, Brazília
6. Angola, Koreai Köztársaság

A férfi kézilabdatorna sorsolási kalapjai:
1. Dánia, Spanyolország
2. Horvátország, Norvégia,
3. MAGYARORSZÁG, Németország
4. Szlovénia, Franciaország
5. Svédország, Egyiptom
6. Argentína, Japán
A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.