A Vasas vívóinak karácsonyfája alá került A hónap műhelye-díj

Világbajnokság után, kontinensviadal előtt – sportági konzultáción járt a MOATSZ

2019. 05. 22.
Megosztás


Megkezdődtek 2019-es olimpiai sportági konzultációk a MOB székházában, melynek keddi résztvevője a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) volt, akik egy hazai rendezésű világbajnokság után, a kontinensviadalok – Európa Játékok, Európa-bajnokság – előtt számoltak be a sportág jelenlegi hazai helyzetéről.

Napra pontosan, csak nem egy hónappal ezelőtt, április 21-én kezdődött az asztalitenisz idei legnagyobb világversenye Budapesten, mely a 2019-es honi rendezésű négy nagy világbajnokság közül az első volt. Mint arról a szövetséget képviselő Felegyi Gábor főtitkár beszámolt, ennyi idővel a verseny után is pozitívak a visszajelzések itthon és nemzetközi szinten egyaránt. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) nagyarányú támogatásának is köszönhetően nem kellett plusz forrást bevonni, és a bevételek közel 50%-a is itthon maradt. A szervezésbe az utolsó hónapokban bekapcsolódó Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft-vel is zökkenőmentes és jó volt az együttműködés. Az előzetes kalkuláció alapján 20-25 %-kal több volt a verseny iránti érdeklődés, a jegyek 60%-ban elővételben keltek el – ennek nagy részét külföldiek vették meg –, a helyszínen pedig inkább a magyarok váltották meg belépőjüket az eseményre. A nézettségi adatokat tekintve világszinten eddig ez volt a legnézettebb sportesemény, itthon pedig mind a TV-ben, mind a Hungexpo-n is szép számban tekintették meg az eseményt, mely köszönhető a magyar válogatott szereplésének is. Sikeres volt a Fan Zone, ahol különböző színes programokkal, és egyéb lehetőségekkel várták az érdeklődőket. A körülményekhez és a lehetőségekhez képest is jó választásnak bizonyult a Hungexpo. Lajtai Kristóf, a vb versenyigazgatója, a magyar szövetség szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a siker egyik kulcsa a csapatmunka volt, valamint ő és a szövetség főtitkára is kiemelte Faragó Judit, az ITTF volt vezérigazgatójának a segítségét, akinek tapasztalata szintén kulcsfontosságú volt a sikeres szervezést és lebonyolítást illetően.

Az értékelést a két szövetségi kapitány folytatta. Bátrofi Zoltán összességében elégedett volt a szerepléssel, hiszen hatból, hatan a főtáblán végeztek, párosban pedig attól a kínai duótól kapott ki a Pergel Szandra-Madarász Dóra kettős, akik végül megnyerték a versenyt. Aranyosi Péter is hasonlóan szép eredményekről számolt be, hozzátéve, hogy ma már nagyon sűrű a mezőny, hiszen egyesben egy olyan koreai játékos jutott be a legjobb négybe, aki a világranglista százhatvanadik helye környékén áll. Egy szívfájdalma van, hogy a Szudi Ádám-Ecseki Nándor kettősben benne volt a kiugró eredmény, és annak kapujában is álltak, ugyanis a nyolcaddöntőben őket legyőző portugál páros, a németek versenyfeladása miatt játék nélkül jutott az elődöntőbe, és lett érmes.

Minszkben, az Európa Játékokon 3 lány és 2 fiú fog indulni, az itt megszerzett pontok is beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs gyűjtésbe. A szakvezetők elmondták, nem lesz egyszerű kijutni a tokiói játékokra, hiszen mind a három szakágban eltérőek a feltételek, de bíznak benne, ha minden a legjobban alakul, akkor mind a női csapat (3 fő, melyből kettő egyéniben is indulhat), mind pedig a Szudi-Pergel vegyes páros is ott lehet az olimpián.

A hazai vizekre visszaevezve, Felegyi Gábor elmondta, a pingpong unikális sportág, hiszen sok másikkal ellentétben, ezt még idős korban is lehet versenyszerűen űzni, ahogy teszik ezt itthon is, hiszen több mint 10.000-ren forgatják az ütőt országszerte. Ám az edzőkérdés még mindig nem megoldott, hiszen bár 13 év után újra van szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen, sokan mennek a végzettek közül külföldre. A hazai klubok nem tudják felvenni a versenyt a külföldi fizetésekkel, külföldi – kínai – edző idehozatala pedig esélytelennek látszik, pedig a jövő szempontjából jót tenne a sportágnak.

A szövetség gazdasági helyzete stabil. A két tervezett akadémia közül a Marczibányi térinél – ahol a nőket fogadnák – jelenleg a bentlakásos lét feltételeinek kialakítása zajlik. A férfiaknak szánt Hárshegyi úti helyszínre pedig a büdzsé megvan, már csak az önkormányzati döntésre várnak.

A sportág következő hazai rendezésű eseménye a június 30-án startoló veterán Európa-bajnokság lesz.

A konzultáción a szövetséget képviselte Csiza Márton projektmenedzser is.

(MOB, fotó: MOB)