Kulcsar Gergely Nemeth Miklos 1972 mti Petrovits Laszlo 1536x1310

Világcsúcsból rendszámtábla – 75 éves lett Németh Miklós

2021. 10. 23.
Megosztás

Vannak különleges családok, ahol apa és gyermeke is felállhatott az olimpiai dobogó legfelső fokára, és vannak olyan sportolók, akik világcsúccsal érték el az aranyat.

Németh Miklós esetében mindkét állítás megállja a helyét, hiszen édesapja Németh Imre, aki a II. világháború utáni első olimpián szerezte meg a #magyarock első aranyérmét Londonban, kalapácsvetésben. Fia mindig is csodálattal vegyes irigységgel nézett fel apjára, és mindenképpen szeretett volna olyan sikereket elérni, amiket felmenője is. A fiatalabbik Németh sok mindent kipróbált, de az anyai intelem – jól csak egy valamit csinálhat az ember –, valamint a ’48-ban olimpiai bronzérmet nyert Várszegi József karizmatikus fellépése után a gerelyhajítás mellett tette le voksát.

Nemeth Imre Nemeth Miklos 1976 mti Nemeth Ferenc e1634887265662

Németh Miklós és Németh Imre

MTI, Petrovits László

Bár már kezdetben is megcsillogtatta tehetségét, harminc éves koráig kellett várnia, hogy felérjen az Olümposz tetejére, ahová már a legendás Kulcsár Gergely segítette. Ám ha már lúd, legyen kövér alapon nemcsak a dobogó legfelső fokára álhatott fel, de arra is világcsúccsal.

Két nem annyira sikeres olimpia után, 1976-ban Montrealba mondhatni élete formájában utazott már, ott pedig a döntőben rögtön az első dobásával sokkolta a közönséget, és gyakorlatilag demoralizálta a versenytársakat. Ugyanis Németh Miklós nekifutott, és egészen 94,58 méterig hajította a gerelyt, ami akkor nem csak bődületesen nagy távolság volt, hanem egyenesen világcsúcs is. Annak rendje és módja szerint a következő két kísérletét kihagyta Németh, de hát kit érdekelt ez akkor, mikor az arany elvehetetlennek tűnt?! Nem is tudták megközelíteni, hiszen elég csak megjegyezni, hogy a mögötte végzett ezüstérmes finn Hannu Siitonen „csak” 87,92 méterig jutott a legjobb dobásával. Így a négy aranyat hozó montreali játékok harmadik magyar olimpiai bajnoka Németh Miklós lett, akit hazaérkezve édesapja is a reptéren várt.

Nemeth Miklos Nemeth Imre Szepesi Gyorgy 1976 mti Kovacs Gyula 1536x1252

Németh Miklós, a XXI. Nyári Olimpiai Játékokon aranyérmet nyert gerelyhajító kislányával (j) interjút ad Szepesi György sportriporternek, középen a sportoló édesapja, Németh Imre, a londoni olimpián (1948) kalapácsvetésben aranyérmes sportoló a Ferihegyi repülõtéren.

MTI, Kovács Gyula

Akik szemtanúi lehettek olimpiai sikerének, sose feledik azt a júliusi napot, ahogy maga Németh sem, hiszen a régi magyar rendszámozási rendszerben ameddig lehetett, az ő számsora 94-58 volt – aligha véletlenül. 😊

És miért osztottuk meg ma ezt a kis színes történetet a múltból? Nos azért, mert éppen ma lett 75 éves az atléta, aki elsőre világcsúcsot dobott, amely 45 éve olimpiai aranyat ért. Isten éltesse még sokáig Németh Miklóst!