Világelitben a jégkorong-válogatott, jövőre újra olimpiai selejtezőt játszhatunk!

Világelitben a jégkorong-válogatott, jövőre újra olimpiai selejtezőt játszhatunk!

2015. 04. 26.
Megosztás

Történetében másodszor, a világ 16 legjobbja közé került a magyar férfi jégkorong-válogatott, miután a krakkói divízió I/A-világbajnokságon 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot. "Ez a kiváló eredmény azt is jelenti, hogy a magyarok 2016 februárjában hazai közönség előtt, négy év után ismét olimpiai selejtezőt játszhatnak!" - tájékoztatta a sikert követően a mob.hu-t Kovács Zoltán főtitkár.

A csapat 2008-ban került először a legmagasabb osztályba. A magyarok jogosítványt szereztek arra, hogy részt vegyenek a legjobb 16 gárda világbajnokságán, melyet Rio évében májusban rendeznek Szentpéterváron és Moszkvában.

Magyar férfiválogatott eddig háromszor vett részt téli olimpián: 1928-ban a 11., '36-ban a 7., '64-ben a 16. helyen végeztünk. Azóta szűkítettek a résztvevők számán, Kovács Zoltán főtitkár Pjongcsangál távolabbra tekint.

"Ez egy óriási nagy fegyvertény, amit most a felnőttek Krakkóban elértek, meghatározó a sportág jövőjét illetően. A világ legjobb tizenhat együttese között vagyunk. Az olimpián azonban a legjobb tizenkettő vehet részt, ebbe a körbe viszont nagyon nehéz bekerülni. Az első nagy lépést megtettük, jövőre mehetünk a vébére és olimpiai selejtezőt is játszhatunk. A következő téli olimpiában azonban még nem gondolkodnék, nagyon nehéz lenne három év múlva, Pjongcsang esetében a legjobb tizenkét nemzet közé kerülnönk. Az azt követő olimpiai ciklusokat tekintve azonban optimista vagyok. Akkor látnék nagyobb esélyt, ha az ötkarikás játékokon induló országok számát felemelnék" - fogalmazott a mob.hu-nak a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a sportág rengeteget köszönhet a TAO-támogatásnak. "Sok gyermek ismerkedhetett meg a jégkorongozással, nőtt az utánpótlásbázisunk, és több új jégcsarnokot tudtunk átadni az elmúlt években. További jégpályákra van szükségünk, és még több fiatalt szeretnénk bevonni a játékba. Egy sikert, egy óriási lépést a felnőttek máris felmutattak. Jó úton jár a sportág, hosszú építkezésben vagyunk, ezt kell folytatnunk" - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

"A játékosok maximálisan tudatában voltak annak, hogy miért jöttek Krakkóba - nyilatkozta az ünneplés közben az MTI MOB Médiadíjas tudósítójának, Spiller Istvánnak Rich Chernomaz szövetségi kapitány. - Rászolgáltak arra, hogy jövőre a világ legjobbjai között játszhassanak. Az első edzőtábor első másodpercétől a lengyel meccs utolsó pillanatáig maximálisan figyeltek. Büszke vagyok rájuk."

A magyarok 2008-ban Szapporóban Pat Cortina vezetésével megnyerték a másodosztályt (akkor csak a győztes jutott fel), és akkor 70 év után sikerült az élvonalba kerülni. A csoportok átalakításával a divízió I/A erősebb mezőnyű lett, mint amilyen még hét éve volt. A szapporói diadal és a 2009-es svájci elit vb-n való szereplés nagy hatása volt, hogy a hoki bekerült a TAO-támogatott látványsportágak közé.

A feljutást kiharcoló csapat:
kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék) Rajna Miklós (Fehérvár AV19), tartalék: Hetényi Zoltán (Fehérvár AV19)
hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)
csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)
szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
másodedzők: Majoross Gergely és Diego Scandella

(MOB/Vasvári Ferenc-MTI/Spiller István, fotó: MJSZ)