Világkupa-győztes a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó az olimpiai tesztversenyen

Világkupa-győztes a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó az olimpiai tesztversenyen

2016. 12. 18.
Megosztás


A Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású magyar váltó nyerte a 4. rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny 5000 méteres váltószámát. A viadal egyben olimpiai tesztverseny is, hiszen Gangneungban rendezik 2018-ban a sportág olimpiai versenyeit.


A férfi 5000m váltók fináléjában öt nemzet: a magyar, kanadai, koreai, kínai és amerikai váltó versengett az érmekért. A rajt után egy ideig az amerikaiak vezettek, majd amikor már csak 35 kör volt hátra, a hazai közönség hangos biztatása mellett a koreaiak álltak az élre. A Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású magyar váltó 27 körrel a vége előtt vette át a vezetést. Erről a helyről egy pillanatig sem tágított a négy fiú.

Remek küzdelemben, a végén az előnyüket még egy kissé növelve is, nem volt vita: ezen a napon a magyar négyes nyeri ezt a váltóversenyt.


Az 1000m döntőjében Liu Shaoang vezette fel a mezőnyt. Csöngetéskor a kanyarban az orosz Semen Elistratov kissé kibillentette ritmusából a második helyen haladó Liu-t, így a magyar korcsolyázó a negyedik helyre visszaesett. Innen már nem tudott a célig feljebb kapaszkodnia. A bírák mindent szabályosnak láttak, Liu Shaoang ezen a távon a negyedik helyen végzett.

A nap zárásaként a Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bacskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta női 3000m váltó sem akart lemaradni a férfiak teljesítményétől. Igaz ők az 5-8. helyért versenyeztek, de a B futamot megnyerve az ötödik helyen végeztek.

A magyar válogatott mérlege az olimpia tesztversenyen: 1 aranyérem, továbbá 1 negyedik és két ötödik helyezés.

A két ázsia világkupafutamon (két hét alatt) rövidpályás gyorskorcsolyázóink 2 arany-, 2 ezüstérmet, továbbá 3 negyedik, 2 ötödik és 1 hatodik helyezést értek el.

A következő megmérettetés a 2017. január 13-15 közötti torinói Európa-bajnokság lesz.

(MOB)