Visszavonul a pekingi csoda amerikai főszereplője

Visszavonul a pekingi csoda amerikai főszereplője

2013. 01. 17.
Megosztás

Harminchét éves korában bejelentette visszavonulását Jason Lezak, az Egyesült Államok négyszeres olimpiai bajnok gyorsúszója.

A pekingi olimpián aranyat nyerő 4x100-as amerikai gyorsváltó (balról jobbra): Cullen Jones, Jason Lezak, Michael Phelps és Garrett Weber-Gale (Fotó: Action Images)
Lezak a legutóbbi két olimpián (Pekingben és Londonban) az amerikai úszócsapat legidősebb tagjaként vett részt. A sprintszámok klasszisaként 50, illetve 100 méteres gyorsúszásban érte el legnagyobb sikereit. Négy olimpián vett részt, és négy aranyat nyert az ötkarikás játékokon. Sydneyben (2000), Athénban (2004) és Pekingben (2008) a 4x100 méteres vegyes váltó tagjaként lett első, a kínai fővárosban pedig a 4x100 méteres gyorsváltóval is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Legemlékezetesebb versenye ez utóbbi szám döntője volt, amikor is az amerikai váltó utolsó embereként majdnem egy testhossz hátrányban ugrott vízbe, és 50 méterrel a vége előtt a 100 méteres világcsúcs tartója, a francia Alain Bernard még mindig jóval előtte járt. Lezak azonban az utolsó hosszon hatalmas hajrával behozta az első helyre az amerikai váltót, amely világcsúccsal lett aranyérmes. A nem mindennapi finálét ide kattintva nézheti meg.

(Forrás: MTI)