Vörös Virág, az egyetlen magyar női síugró reménykedik az olimpiai részvételben

2018. 01. 08.
Megosztás


Vörös Virág, az egyetlen magyar női siugró 2016 februárjában a Téli Ifjúsági Olimpián a 13. helyet szerezte meg. Ezután az augusztusi Alpen Cup-on sorozatban hozta a jobbnál jobb eredményeket és megnyerte a hat versenyből álló sorozatot. Most Phjongcshangra készül.

A kontinentális kupában értékes pontokat gyűjtve beléphetett a világelit kapuján és jogot nyert a világkupákon való szereplésre.

2016 szeptemberében mégis hoszabb pihenőre kényszerült, mivel keresztszalag-szakadása után műteni kellett. A téli versenyeket kihagyni kényszerült. 2017 augusztusában a planicai 80 m-es sáncon a Kárpát-kupán egy 3. és 4. helyezéssel tért vissza. Ezután már jöhettek az igazán nagy megmérettetések a világelit mezőnyében. Két kontinentális kupával melegített az első világkupa-szereplésére. Norvégiában az év első világkupaversenyén 69 m-re repült, de ez a teljesítmény nem volt elég, hogy továbblépjen a kvalifikációs versenyből.
Azóta egy kisebb sérülés hátráltatja a versenyzését, de mint mondta, az olimpiáig teljesen rendbe jöhet.

A kvalifikáció január 21-én zárul. Hogy az olimpián indulhasson ez most már nem rajta múlik, hanem a FIS szakembereitől.

A nők mezőnyében 35-en állhatnak rajthoz az olimpián. A 35 helyet a FIS honlapja alapján a következő nemzetek kaphatják:

4 indulási hely: Japán, Németország, Olaszország, Oroszország, Szlovánia, USA
3 indulási hely: Ausztria, Franciaország
1 indulási hely: Kanada, Finnország, Dél-Korea, Norvégia, Románia

Ha valamelyik nemzet nem használja fel az összes indulási lehetőségét, akkor a FIS január 25-én dönt, mely nemzeteknek ajánlja fel az indulás jogát.

Azon nemzetek, amelyeknek nincs kvótahelyük síugrásban az olimpiára: Kína, Csehország, Lengyelország, Kazahsztán, Svájc, Svédország és Magyarország.

Molnár László, Virág edzője reméli, hogy a nemzetközi szövetség illetékesei értékelik a 18 éves magyar lány eredményeit és a felszabadult helyek egyikét a Kőszegi SE versenyzőjének itélik, ezzel is egy új nemzetet bekapcsolova a síugrás vérkeringésébe.



(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)