Vuokattiban már lobog a láng, 47 ország küldöttjei találkoztak

Vuokattiban már lobog a láng, 47 ország küldöttjei találkoztak

2021. 12. 17.
Megosztás


A lángja már a helyszínen lobog, javában zajlik a jégkorongtorna, és a nemzetek csapatvezetői is túl vannak a már hagyományos találkozójukon. Vuokatti, Finnország, 2021 decembere, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

A XV. téli EYOF-ot még 2021 elején rendezték volna, majd a pandémia miatt először idén decemberre, majd jövő márciusra halasztották. Azaz, pontosabban a jégkorongtornát még 2021 decemberében lebonyolítják, a többi sportág versenyeit három hónap múlva, 2022. március 20. és 25. között rendezik az északi sarkkörtől alig párszáz kilométerre „innen”, a finnországi téli üdülőterületen, Vuokattiban.

Vuokatti egyedüli település abban a tekintetben, hogy kétszer is otthont adhat az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, 2001 után újra vendégül láthatja az „öreg kontinens” olimpiai családjának legfiatalabb tagjait.

A téli EYOF lángját december 4-én gyújtották meg Rómában, azóta már megérkezett a finn településre, és jelezve, hogy a hokitorna már megkezdődött, a láng már napok óta lobog.

December közepén rendezték a csapatvezetői szemináriumot (Chefs de Mission Seminar, CdM), melyre a személyes részvétel mellett online módon is be lehetett kapcsolódni.

Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság idén megválasztott görög elnöke a 2022-es EYOF-ot Jacques Rogge, idén elhunyt NOB-elnök emlékének ajánlotta.

A kétnapos hibrid csapatvezetői szemináriumon személyesen vagy online 47 európai nemzeti olimpiai bizottság képviselői vettek részt, az EYOF-ra a szervezők a sportolókkal, edzőkkel, delegációtagokkal kiegészülve mintegy 2000 résztvevőt várnak.

Kilenc sportágban írták ki a versenyeket: jégkorongban, műkorcsolyában, rövid pályás gyorskorcsolyában, sífutásban, biatlonban, snowboardban, alpesi síben, síugrásban és északi összetettben. Az EYOF-ok történetében Vuokatti lesz a nemek közt a legkiegyensúlyozottabb, köszönhetően a női jégkorongnak és az északi összetett versenyeknek. A legnagyobb létszámú sportágakat várhatóan a jégkorong (240 fő), az alpesi sí (190) és a sífutás (166) jelentheti. A magyarok az alpesi sí mellett rövidpályás gyorskorcsolyában, snowboardban és műkorcsolyában mérkőzhetnek meg.

„Nagyon hasznosan teltek a finnországi napok. Látszik, hogy minden létesítmény elkészült, kiváló körülmények várják az európai nemzetek delegációit. Három nagy szálloda és néhány kisebb házikó várja a csapatokat. A helyszínek a szállástól néhány perces autóútra találhatók, de akár még gyalog is teljesíthetők. Ez alól kivételt a síugrás és az északi összetett jelent, amit Lahtiban rendeznek, a jégkorongtornát pedig Kajaaniban, de amiben mi érintettek vagyunk, annak Vuokatti a házigazdája” – tájékoztatott Tor Tamás, a MOB nemzetközi munkatársa, aki már több olimpiai eseményen segítette a csapatiroda munkáját.

Elmondta azt is, hogy Vuokatti egy Helsinkitől belföldi repülőjárattal megközelíthető finn téli üdülőhely, ami olimpiai felkészülési központként is üzemel. A gyönyörű fekvésű, tavak, fenyvesek közt elhelyezkedő település egyik érdekessége a világ legrégebben épített, több mint egy kilométeres síalagútja, amit akár mínusz 15 fok alá is le tudnak hűteni.

„A csapatvezetői találkozó elején bejártuk a helyszíneket, majd belenéztünk a jégkorongtornába, később az egyes szakmai területek szervezési aktualitásaiba nyerhettünk betekintést előadások keretein belül. Na és természetesen a nemzetközi kapcsolatok építése, ápolása is jelentős egy-egy ilyen szeminárium alkalmával. A környezet gyönyörű, itt egy órával előrébb járunk a magyar időhöz képest. A szervezők nagyon barátságosak, körültekintők, még arra is figyelemmel voltak, hogy az aktuális, pekingi Playbook közzétételét is figyelemmel kísérhessük. Azt még magyar szempontból mindenképp büszkeséggel megemlítem, hogy a női jégkorongtorna technikai delegátusa Kolbenheyer Zsuzsanna lesz, és műkorcsolyában is közreműködik majd egy magyar bíró, akinek a személyéről a hazai szövetség később hoz döntést” – tette hozzá Tor Tamás.

A vuokatti EYOF honlapja: eyof2022.fi
Facebook-oldala: www.facebook.com/EYOF2022Vuokatti

(MOB/Vasvári Ferenc; fotó: Tor Tamás, Kainuun Liikunta)