Wroclawban meglehet az első párizsi kvótánk

Wroclawban meglehet az első párizsi kvótánk

2022. 09. 07.
Megosztás


Legalább egy érem és egy olimpiai kvóta megszerzése a cél az ötkarikás számokban a magyar sportlövő-válogatott számára a jövő szerdától szeptember 18-ig tartó wroclawi 25 és 50 méteres felnőtt Európa-bajnokságon – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: nagyon izgalmas két hónap elé néznek a sportlövők, hiszen a jövő héten a felnőttek a wroclawi 25 és 50 méteres Európa-bajnokságon már olimpiai kvótákért is lőállásba állnak, majd később világbajnokságon vesznek részt. Az Eb-n a férfi és női 50 méteres puska összetett, a 25 méteres gyorstüzelő pisztoly és a női pisztoly számban 2-2 olimpiai kvóta talál gazdára.

Sinka László főtitkár elmondta, a wroclawi kontinensbajnokságot a város legnagyobb lőterén rendezik meg. A színhely a sportlövőink számára már ismert, hiszen legutóbb a lengyelek elleni pisztolyos és puskás csapatversenynek is ez a lőtér adott otthon, továbbá sportolóink ott több számban is sikereket értek el.

Herczeg Szabolcs, a közelmúltban kinevezett szövetségi kapitány közölte: magyar részről szerinte a puskások 3x20 lövéses, 50 méteres összetett világranglistáját vezető Pekler Zalán az egyik legesélyesebb a jó szereplésre, de Péni István is harmadik ebben a rangsorban. A nagyon tehetség Hammerl Soma – az olimpiai bajnok Hammerl László fia – továbbá az előző olimpia magyar résztvevője, Mészáros Eszter is már bizonyította, hogy a puskaszámokban számolni kell velük. A női 25 méteres pisztolyosok világranglistája élén álló Major Veronika, továbbá a korábbi két olimpikon, Csonka Zsófia és Sike Renáta is képes lehet a jó eredményre.

Az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhatnak az Európa-bajnokságon.

A következő kvótaszerzései lehetőségre sokáig nem kell várni, hiszen idén október 12. és 25. között Kairóban rendezik a puska- és pisztolyos versenyszámok világbajnokságát. Ott minden számban 4-4 kvótát osztanak ki.

A kvótát a sportoló a nemzetének szerzi. Ha valaki kvótaszerző lett valamelyik versenyen, az már a későbbi megmérettetéseken nem szerezhet egyik versenyszámban sem újabb olimpiai részvételi jogot. Egy versenyszámban egy nemzet maximum 2 kvótát szerezhet.

A wroclawi Európa-bajnokságon indulói magyar sportolók az olimpiai versenyszámokban:

Szeptember 14. (szerda)
Férfiak
puska 50m összetett: Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István
25m gyorstüzelő pisztoly: Bartók Csaba, Takács Tibor
Nők
25m pisztoly: Csonka Zsófia, Major Veronika, Sike Renáta

Szeptember 15. (csütörtök)
Nők
puska 50m összetett: Lovász Dorina, Mészáros Eszter, Toma Dorina (kvótáért versenyeznek), Dénes Eszter, Gáspár Lalita (olimpiai pontgyűjtő versenyzők)

(MOB; fotó: hunshooting.hu)