XV. Kendo Világbajnokság

XV. Kendo Világbajnokság

2012. 05. 26.
Megosztás

2012. május 25-27. Novara, Olaszország

Pénteken kezdetét vette a világ legjobban várt kendo eseménye, a XV. Kendo Világbajnokság.
A háromévente megrendezésre kerülő világversenynek idén az olasz Novara városa ad otthont.
A magyar válogatott keret szerda hajnalban indult útnak a május 25-én kezdődő versenyhétvégére.
A torna programja szerint pénteken a férfi egyéni küzdelmekkel kezdődött az esemény.
Szombat délelőtt a női egyéni, délután a női csapat kategóriák összecsapásai következnek a sorban, majd vasárnap a férfi csapatküzdelmekkel zárul a VB.

A magyar válogatott a következő összeállításban utazott el a világbajnokságra:

Férfi csapat
Dubi Sándor (Szigetközi Junior Kendo Klub) 5. dan - csapatkapitány
Király Norbert (Szigetközi Junior Kendo Klub) 4. dan
Váradi Ábel (Magyar-Japán Kendo Klub) 4. dan
Dubi Attila (Szigetközi Junior Kendo Klub) 4. dan
Babos Gábor (Szigetközi Junior Kendo Klub) 4. dan
Tóth Balázs (Szegedi Kendo Egyesület) 3. dan

Női csapat
Bővíz Marina, (Magyar-Japán Kendo Klub) 3. dan - csapatkapitány
Czimbalmos Mercédesz (Musin Kendo Klub) 3. dan
Kozma-Plecskó Edina (Magyar-Japán Kendo Klub) 3. dan
Tallós Zsófia (Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub) 2. dan
Bauer Eszter (Happu Fudo Kendo Klub) 2. dan
Kocsis Barbara (Bakony Kendo és Iaido Klub) 2. dan

Edzők
Abe Tetsushi - Technikai igazgató
Sipos Aranka - Női csapatedző
Erdélyi Gábor - Férfi csapatedző

A csapattal tartott továbbá Vadadi Zsolt, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség elnöke, aki 2011 óta az Európai Kendo Szövetség kincstárnoki pozícióját is betölti.

Az elmúlt két év eredményeit tekintve elmondható, hogy a férfi válogatott jelenleg Európa legerősebb kendo válogatottja. A 2010-es hazai rendezésű Európa Bajnokságon Király Norbert és Dubi Attila bronzérmet szerzett, Dubi Sándor pedig két kategóriában is Fighting Spirit (küzdőszellem) díjat kapott. A csapat egy évvel később a lengyel EB-n foglalhatta el az európai rangsor első helyét: a magyar válogatott csapatban aranyérmet nyert, férfi egyéniben Dubi Sándor pedig megszerezte élete második Európa-bajnoki címét. Egyéniben Babos Gábor harmadik helyezett lett, Dubi Attila pedig Fighting Spirit díjat kapott.

Ki kell emelnünk, hogy a 2009-es VB-n is a magyar férfi csapat volt a legeredményesebb európai együttes: Király Norbert és Babos Gábor egyéniben a legjobb 16 közé jutott és Fighting Spirit díjat kapott, míg csapat kategóriában a legjobb 8 közé küzdötték magukat a magyar vívók. Király Norbert versenyzését ebben a kategóriában is Fighting Spirit díjjal jutalmazták.

További bizakodásra ad okot, hogy a tavalyi EB győztes csapathoz idén, egy éves kihagyást követően újra csatlakozott Király Norbert, aki 2011-ben egyéniben és csapatban is Magyar-bajnok lett, és a Hungária Kendo Kupán szintén győzedelmeskedett mindkét kategóriában. Király visszatérése mellett pozitívum, hogy Tóth Balázs fél éves japán ösztöndíja épp a VB előtt ért véget, így új élményekkel és apasztalatokkal gazdagodva, ereje teljében tud csatlakozni a magyar csapathoz.
Női szekciónk a legutóbbi két EB-n szintén nagyszerűen teljesített: 2010-ben csapatban harmadik helyet szerzett a gárda, egyéniben Bővíz Marina Fighting Sprit díjat kapott. Egy évvel később sikerült még tovább jutni, hiszen csapatban már ezüstérmet akaszthattak a magyar hölgyek nyakába, míg egyéni kategóriában Bővíz Marina harmadik helyezést ért el. A kiváló eredmények mellett azonban meg kell említeni, hogy a női csapat háza táján történt némi változás a korábbi EB-n szereplő kerethez képest. Két rutinosabb vívót idén két fiatal versenyző váltott a csapatban, de az értékelések alapján az új tagok beilleszkedése és felkészülése is zökkenőmentesen sikerült az elmúlt fél évben.